type eterHerkenbaar? Je loopt voorbij een warme bakker en ruikt de geur van versgebakken brood en “als vanzelf” koop en eet je een broodje zonder dat je eigenlijk trek hebt? Of je komt na een drukke dag op je werk thuis en gaat meteen aan de wijn met bijbehorende lekkernijen? Of je bent voor je gevoel altijd bezig met je gewicht en weet echt wel wat gezond eten is maar valt toch steeds weer terug in oude, ongezonde gewoonten. Dan is het handig te weten dat er 3 typen eetgedrag bestaan die ieder een eigen aanpak nodig hebben. Nieuwsgierig welk type eter jij bent en hoe je dit bij jezelf herkent en hoe je hiermee omgaat? Lees dan verder …

1. Emotionele eters

Allereerst heb je de groep emotionele eters. Overgewicht ontstaat bij emotionele eters door de invloed van (vaak negatieve) emoties en stress. Veel mensen verliezen juist vaak hun eetlust bij stress en negatieve emotie en vallen daardoor af. Dit wordt veroorzaakt omdat stress hetzelfde verzadigingsgevoel oproept als het gevoel na het eten. Bij emotionele eters is dit niet het geval. Zij gaan eten wanneer zij emotioneel zijn of stress hebben. De oorzaak die hiervoor wordt gegeven is dat emotionele eters niet goed geleerd hebben hongerprikkels en door emoties veroorzaakte fysiologische prikkels van elkaar te onderscheiden. Het “vervelende” gevoel wordt als het ware weggegeten.

Hoe kun je hiermee omgaan?hart meetlint
Probeer afleiding te zoeken op emotionele momenten en praat over je emoties, zoek dingen waardoor je ontspant. Probeer afspraken te maken wanneer je wat lekkers mag en kies verder voor gezonde tussendoortjes. Sta je emoties toe en besteed hier aandacht aan in plaats van deze proberen weg te eten.

2. Externe eters

Dan heb je ook de groep extebakkerrne eters. Bij hen ontstaat overgewicht doordat hij of zij signalen van het lichaam niet goed interpreteren. Zij laten zich snel verleiden door sterke voedselprikkels, wat je ziet, ruikt of proeft, uit de omgeving zonder dat er echt goed naar de behoefte van het lichaam geluisterd wordt.

Hoe kun je hiermee omgaan?
Eet op vaste tijden en op een vaste plek, zonder afleiding. Eet bewust. Luister naar je lichaam. Probeer zoveel mogelijk te plannen, hoe gaat de dag eruit zien en hoe ga je dat aanpakken. Wat en hoeveel neem je op een feestje of etentje. Bedenk dat een afspraak met jezelf ook een afspraak is.

3. Lijngerichte eters

De derde groep, lijngerichte eters geven zichzelf een zgn. ‘set-point’, dit is het gezonde gewicht wat bij deze personen hoort. Dit gewicht moet door middel van extreem lijnen verminderen.  Dit lijnen gaat gepaard met aanhoudende gevoelens van honger. Door het lang aanhouden van de honger wordt de controle op het eetgedrag op een gegeven moment doorbroken en geven de lijners toe aan de eetlust. Hierdoor ontstaat het zogenaamde jojo-effect. Deze eetlust kan ook leiden tot eetbuien.  

Hoe kun je hiermee omgaan? broodje twijfelProbeer gestructureerd te eten, 3 hoofd- en 3 tussenmaaltijden. Zorg voor een volwaardige voeding met voldoende voedingsvezel en eiwit, dit geeft veel verzadiging.

Ben je er achter gekomen welk type eetgedrag bij jou hoort of ben je er nog niet helemaal uit? Bij Voedingsadviesbureau Food and Wellness kun je een test laten doen met behulp van de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag om erachter te komen welk type eetgedrag bij jou hoort. Daarna kun je een bijpassend advies op maat krijgen.

meloen

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, bel of mail gerust met de diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness, tel 06 50525049 of info@foodandwellness.nl.