blog 08042016

De lente is in volle gang. Het wordt alweer heerlijk groen buiten, de eerste zonnestralen dienen zich aan en de tuin wordt zomer klaar gemaakt. De klok staat alweer op zomertijd en dat betekent dat het in de avond langer licht blijft! Heerlijk om met daglicht te vertrekken en in de avondzon thuis te komen na een vermoeiende, lange werkdag. We kunnen er niet langer om heen, summer is coming!

Door Corinne van Acht i.s.m. Ashley Rijnsburger

En voor velen kan het niet snel genoeg gaan voordat de zomer begint. Behalve dan het onvermijdelijke eerste bikini of zwembroek moment. Voor velen toch een grote stap om weer rond te paraderen in slechts een klein stukje stof dat weinig verhult. Maar hoe zit het met de fitheid van jouw lichaam? Heeft deze de winter goed doorstaan? Is het je gelukt gezond te eten en voldoende te bewegen tijdens de wintermaanden of heb je een soort winterslaap gehouden? Bedenk in elk geval het volgende: a fit body is made in the kitchen. Dat betekent niet dat je gaat sporten in de keuken maar dat gezond eten onontbeerlijk is voor een fit lichaam. Hoog tijd om de balans op te maken en te kijken of je eet- en beweegpatroon misschien nog wat aanvulling behoeft! In maart jl. heeft het Voedingscentrum een nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd met de richtlijnen van de Gezondheidsraad als basis. In deze blog heb ik een korte samenvatting gemaakt waarmee je meteen aan de slag kunt gaan! Bovendien kunnen deze nieuwe aanbevelingen je ondersteunen om weer zelfverzekerd naar het strand te gaan!

Top 7 uit de nieuwe Schijf van Vijf:Schijf van Vijf vaknamen

  1. Veel groenten (250 gram) en fruit (2 stuks);
  2. Volkoren granen: zoals volkoren brood, volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst.
  3. Minder vlees (max. 500 gram rood vlees per week!) en meer plantaardig bijvoorbeeld peulvruchten. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  4. Voldoende zuivel (3) zoals melk, yoghurt (liefst mager of halfvol) en (2 plakken) magere kaas (20 of 30+)
  5. Een handje ongezouten ongebrande noten
  6. Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
  7. Voldoende vocht, zoals kraanwater (1,5 liter per dag), thee (minimaal 3 koppen zwarte of groene thee) en koffie (max. 3 koppen gefilterde koffie)

Bovendien: neem kleine porties, eet niet te veel zout, suiker en verzadigd vet en beperk daarom de tussendoortjes tot 3-5 keer per dag iets kleins en max. 3 keer per week iets groots!

Wetenschappelijk bewijs:

De adviezen van de Schijf van Vijf zijn gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van gezonde voeding en is bedoeld voor de hele Nederlandse bevolking. Het Voedingscentrum heeft hierbij de ‘Richtlijnen Gezonde Voeding 2015’ aangehouden die door de Gezondheidsraad in november 2015 zijn gepubliceerd. Daarnaast houdt het Voedingscentrum rekening met de duurzaamheid van voedingsmiddelen zodat de generaties na ons er ook van profiteren. Zo luidt het algemene advies: “Eet minder dierlijk en meer plantaardig.” Er is voor gekozen om alleen producten op te nemen in de Schijf van Vijf die gezondheidswinst opleveren. Alle producten met een ongunstig nutriëntenprofiel en producten waarvan de Gezondheidsraad aanraadt om er niet teveel van te eten, staan nu buiten de Schijf van Vijf. Dit zijn: bewerkt vlees, wit brood, vette kaas, vruchtensappen en sauzen en ook koek, snoep en hartige snacks.

De top 7 van de nieuwe Schijf van Vijf vormt de basis voor een gezond eetpatroon. Alles valt natuurlijk ook met inzicht te krijgen in je persoonlijke energiebalans. Ben je te zwaar dan dient deze negatief te zijn dat wil zeggen dat je meer energie verbruikt dan je nodig hebt. Probeer daarom naast gezond eten ook tijd vrij te maken voor 30 minuten matige intensief bewegen zoals fietsen, stevig doorwandelen en liefst 2-3 keer per week een uur intensief bewegen. Een combinatie van kracht- en duursport zorgt voor een blijvend hoog energieverbruik. Wil je weten hoe het met jouw energiebalans gesteld is? Ga dan voor een individueel en persoonlijk voedingsadvies op maat én een blijvend resultaat naar een ervaren diëtist.

Voor meer info:
Neem dan contact op met Corinne van Acht: info@foodandwellness en 06 50525049.