Buikklachten
Buikklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Van “onschuldig “teveel eten of een voedselvergiftiging tot een maag- of darmziekte. Een veel voorkomende oorzaak van buikklachten is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In Nederland heeft 10% van de bevolking de diagnose PDS.
Prikkelbare Darm Syndroom
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een chronische darmaandoening. Vroeger werd het ook wel spastisch colon of IBS (irritabel bowel syndrome) genoemd. Buikpijn, diarree en/of obstipatie zijn veel voorkomende klachten. Ook komen een opgeblazen gevoel of opgezette buik, winderigheid, valse aandrang, slijm bij de ontlasting en/of misselijkheid voor. Vermoeidheidsklachten en/of hoofdpijn kunnen ook bij deze klachten horen. Stress en emoties hebben zeker invloed op de klachten. Het kan van de ene op de andere dag ontstaan en de klachten kunnen nogal uiteenlopen. Diagnose van PDS wordt gedaan aan de hand van de zogenaamde Rome III criteria. PDS is geen psychische aandoening.
Rome III criteria voor het vaststellen van het Prikkelbare Darm Syndroom:
- Patiënten moeten een recidiverende buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik* hebben gedurende minstens 3 dagen per maand in de afgelopen 3 maanden, terwijl de klachten tenminste 6 maanden vóór de diagnose zijn begonnen.
- Deze klachten moeten gepaard gaan met tenminste 2 van de volgende criteria:
De klachten verminderen na defecatie (ontlasting).
De klachten zijn geassocieerd met een verandering in de frequentie van defecatie (ontlasting).
De klachten zijn geassocieerd met een verandering in de consistentie van de ontlasting.
*Ongemakkelijk gevoel: niet omschreven als pijn
Naar de huisarts ga je als er sprake is van:
- onbedoeld, onverklaarbaar gewichtsverlies;
- periode van koorts;
- bloed bij de ontlasting;
- nachtelijke klachten (zweten en/of slapeloosheid);
- als je ouder bent dan 50 jaar en nooit last van maag- darmklachten hebt gehad;
- als er darmziekten in de familie voorkomen zoals de ziekte van Crohn, Collitis Ulcerosa, Coeliakie of darmkanker.
Hoe kan de diëtist helpen bij buikklachten?
Gezond eten, veel drinken, goed kauwen en bewegen bevorderen een goede spijsvertering. Dat lijkt een eenvoudig advies maar hoe krijg je voldoende vocht en voedingsstoffen binnen? En waar moet je opletten als je buikklachten hebt? Lekker en gezond eten begint bij het maken van de juiste keuzes. Daarvoor bestaan allerlei adviezen en richtlijnen. De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness is een diëtist met veel affiniteit met en ervaring in het begeleiden van volwassenen en kinderen met buikklachten zowel in haar praktijk in Bussum als ook bij het medisch centrum Kinderbuik & Co in Bilthoven. Multidisciplinair (MDL-arts, diëtist, yogadocent, psycholoog) wordt gezocht naar de oorzaak van de buikklachten en daarop de behandeling afgestemd. Afhankelijk van de oorzaak maakt de diëtist maakt een voedingsadvies op maat met oog voor persoonlijke voorkeuren, behoeftes en die voorziet in voldoende energie, eiwit, voedingsvezel, vocht en voedingsstoffen. Voor volwassenen met PDS wordt ook gewerkt met het FODMAP-dieet Ook heeft zij veel ervaring met Coeliakie, glutensensitiviteit, lactose-intolerantie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en kan zij daarvoor een behandeling op maat aanbieden. Tenslotte heeft zij bij alle verschillende ziektebeelden veel leuke, creatieve ideeën over het bereiden van een lekkere, gemakkelijke, gezonde buikvriendelijke maaltijden die goed toepasbaar zijn in een gezin met opgroeiende kinderen.
Meer informatie:
- Maag Darm Lever Stichting (https://www.mlds.nl/)
- boek “darm EHBO”
- boek “Kinderbuik”
- boek “voor een rustige buik”
- boek “poepdokter”