Lees het inspirerende verhaal van Tim (27 jaar) – geholpen door Corinne van Acht, diëtist bij Voedingsadviesbureau Food and Wellness- nu met een gezond voedingspatroon, structuur in eten en slapen weer vol energie door het leven gaat!

Afgelopen november had ik een zeer heldere ingeving: voeding geeft je energie! Dat klinkt op zichzelf natuurlijk vrij logisch nu ik erop terug kijk, maar de reden was bij mij ver te zoeken op dat moment. Voorgaand voelde ik mij niet meer lekker in mijn vel, een flinke dip om zo maar te zeggen.

Even voor de context, mijn naam is Tim, ik ben een man van 27 uit Naarden. Dit was mijn situatie.

Door een gezond voedingspatroon en structuur in eten en slapen, weer vol energie!

Al een aantal maanden had overdag weinig energie, ik ging laat naar bed en werd laat wakker (02:00-14:00). Ik at nauwelijks meer, zeer onregelmatig of alleen in vreet-buien (maar 1 grote maaltijd per dag). Ik sprak steeds minder vaak met vrienden af (die hadden zo toch niks aan mij dacht ik) en door veel te zitten en naar beeldschermen te staren ging ik steeds minder bewegen, wat weer resulteerde in dat ik weinig energie en honger had.

Dit alles zorgde voor een vicieuze cirkel van neerslachtigheid en ik had op den duur weinig toekomstperspectief meer over. De lange termijn visie werd steeds korter en de motivatie om er wat aan te kunnen doen was na verloop van tijd gewoon helemaal weg.

Ik voelde me machteloos, het leek een situatie waar ik misschien wel nooit meer van zou herstellen.. Toch heb ik aantal keer verwoed geprobeerd om hier zelf wat aan te doen, zoals plotseling heel vroeg opstaan, mijzelf forceren eens niét die zak chips te pakken, of eens gaan wandelen.. maar alles leek maar kort effect te hebben. Eén dag later was ik vaak weer terug bij af, zo voelde het.

Totdat ik op een gegeven moment door kreeg dat wanneer ik een dag wél goed had gegeten, ik méér energie kreeg dan van mijn andere, vergeefse pogingen. Mijn gedachte was, verandering in voeding kan wel eens ‘de stap’ zijn die ik nodig heb. Zo ben ik op zoek gegaan naar voedingshulp en kwam ik via kennissen uit bij Corinne van Acht van Food&Wellness.

Om kennis te maken heb ik Food&Wellness gebeld en kreeg zo Corinne aan de lijn. Ik vertelde dat ik neerslachtig was, weinig energie had en hulp zocht voor een stabiel voeding patroon. Ook wilde ik meer weten over welke voeding het meest bijdraagt aan stabiel energie niveau. Ik kreeg te horen dat ik bij het goede adres was belandt en ze legde uit hoe zij te werk ging. Zodoende maakte we een afspraak voor een intake gesprek van een uur.

Bij deze intake werd via selectieve vragen gekeken naar mijn huidige situatie en achtergrond. Zo kon er een zo duidelijk mogelijk beeld worden geschetst van wat er moest gebeuren om deze situatie te verbeteren. De intake verliep heel prettig ik had het gevoel dat er goed naar mij geluisterd werd. Daarna werd ik gewogen en gemeten met een lichaamsanalyse-weegschaal. Vervolgens werd mij aan de hand van een wieldiagram (het zogenaamde “Leefstijlroer” ) duidelijk gemaakt hoe, voeding, beweging, zingeving, slaap, ontspanning en sociaal heel nauw aan elkaar verbonden zijn. (Ik begon ineens te begrijpen waarom mijn eigen pogingen voor verandering zo moeizaam gingen; mijn focus lag bij individuele zaken van deze diagram, maar niet bij het geheel). Als laatst werd mij een voeding scheme overhandigd waarmee ik aan de slag kon gaan. Afspraak was dat er na twee weken een revisie zou plaatsvinden. Daarin kon ik dan aangeven wat mijn bevindingen waren.

Het effect dat dit traject op mij had was groot. Zo ben ik andere producten in huis gaan halen dan voorheen, ga ik bewuster om met suiker en caffeine, neem ik nu bewust de tijd om te ontbijten wanneer ik wakker werd en ga ik minstens een half uur per dag wandelen. Ik merkte vrij snel verschil in mijn energieniveau en at meer over de dag verspreid. Ook had ik weer meer zin om met mensen af te spreken en heb zo een maatje benaderd om samen te sporten. Daardoor merkte ik dat het slaapritme ook weer bijtrok doordat ik moe was van fysieke inspanning. Regelmaat is echter iets waar ik nog wat meer structuur in wil, maar ik heb goede hoop!

Vandaag, weer een maandje later, heb ik mijn derde (en voorlopig laatste) gesprek gehad om eens terug te blikken op het traject. Al met al heeft het mij uiteindelijk enorm geholpen om aan te kloppen bij Food&Wellness. Het heeft mij vooral bewust gemaakt van het belang dat voeding heeft op het algehele welzijnsniveau. Goede voeding is de basis, als dat goed zit komt de rest van het leefstijlroer vanzelf op gang.

Heel erg bedankt Corinne!