Een goede gezondheid
begint met een gezonde mond!
Weet u dat een gezonde mond nodig is voor een lichamelijke en geestelijke gezondheid? En dat het daarom belangrijk is dat iedereen dagelijks met een goede mondzorg bezig is? Het voorkomt dat u cariës (gaatjes) en tanderosie of parodontitis ontwikkelt (met alle pijnklachten en kans op ontstekingen en andere lichamelijke aandoeningen van dien).
Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door de inwerking van zuren. Die zuren zijn bijvoorbeeld afkomstig uit frisdrank, vruchtensap, snoep, enz. Tandglazuur dat in onmiddellijk contact komt met zuren, lost op en kan wegspoelen en komt niet terug. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder
gelegen kaakbot. Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees.
Goede mondzorg is daarom nodig vanaf de baby-leeftijd bij het doorbreken van de eerste melktanden, tot het wisselen van melkgebit naar volwassen gebit, de puberteit, volwassenen en ouderen. Iedere leeftijdsfase heeft weer andere aandachtspunten.
Algemene adviezen voor een goede mondzorg zijn:
- Laat 2x per jaar de mond controleren door de tandarts zodat gaatjes of tanderosie tijdig worden opgemerkt.
- Dagelijks 2x poetsen met fluoride-tandpasta gedurende 2 minuten.
- Dagelijks minimaal 1x reinigen met tandenstokers, ragertjes of floss-draad.
- Poets na het eten of drinken van iets zuurs niet onmiddellijk je tanden maar wacht een uur. Je speeksel krijgt dan de tijd om de zuren te neutraliseren en om je tanden te helpen herstellen van de ‘zuuraanval’.
- Drink tussendoor water om de mond te neutraliseren;
- Eet maximaal vijf keer per dag: dat zijn drie maaltijden en twee tussendoortjes;
- Vermijd grote hoeveelheden voedingsmiddelen en dranken met zuren of suiker zoals frisdrank, vruchtensap, snoep, koek;
- Streef naar een gevarieerde voeding met veel groenten en fruit;
- Rook niet.
Merkt u dat u of uw kind ondanks alle inspanningen last heeft van tandplak, gaatjes , tanderosie of ontstoken tandvlees? En wilt u pijnklachten verminderen of voorkomen door op een goede manier voor uw mond te gaan zorgen? Dan is het fijn voor u om te weten dat er verschillende hulpverleners zijn die u daarmee kunnen ondersteunen met een advies op maat. Zij kunnen helpen met goede tips en adviezen om uw mond gezond te krijgen of te houden. Denk hierbij aan de tandarts (controle en behandeling), mondhygiëniste (reinigen), preventie-assistent (poets-instructies) en diëtist (voedingsadviezen).
Het goede nieuws is dat u voor een voedingsadvies – afgestemd op uw wensen en behoefte – 180 minuten per jaar (kauw- en gebitsproblemen) via uw zorgverzekeraar vergoed krijgt. Dat is toch mooi meegenomen dus maak er gebruik van.
Maak een afspraak met Corinne van Acht van Voedingsadviesbureau Food and Wellness, gevestigd op Singel 8 in Bussum, bel 06 50525049 of mail info@foodandwellness.nl.