Voor jonge kinderen is het soms moeilijk om gevoelens te benoemen of de plek van de pijn aan te geven. Kinderen zeggen gewoon: ‘Ik heb buikpijn!’. Als je kind regelmatig aangeeft buikpijn te hebben is dat een signaal dat je serieus moet nemen.

Het is voor een ouder soms echt moeilijk te ontdekken wat de oorzaak van de buikpijn is. Er kan inzicht verkregen worden middels een buikpijndagboek dat gedurende enkele weken wordt bijgehouden. Schrijf hierin op:

  1. Wat je kind eet en let daarbij op de hoeveelheid vezels, vocht en goede vetten. Krijgt je kind voldoende fruit, groenten, volkoren brood en granen, noten, aardappelen binnen? Drinkt je kind voldoende water of thee? Eet je kind regelmatig vetten uit boter, olie, noten of avocado bijvoorbeeld? En hoeveel suikerrijke voedingsmiddelen of dranken krijgt je kind?
  2. Klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen: is er sprake van een voedselovergevoeligheid, intolerantie of allergie? De meest voorkomende intolerantie is voor lactose en de meest voorkomende allergie bij jonge kinderen is koemelkallergie.
  3. De ontlasting: bekijk de ontlasting. Heeft je kind diarree of soms verstopping? En noteer ook hoe vaak je kind heeft gepoept.
  4. Ervaart je kind stress bijvoorbeeld met naar school gaan, uit logeren, een voetbalwedstrijd of een spannend partijtje? Merk je dat er een relatie is met de buikpijn?
  5. Wat zijn de klachten? Hoe lang houdt de buikpijn aan? Wat is de intensiteit van de buikpijn op een schaal van 0 (geen) tot 10 (heel erg)? Is het vlak voor de ontlasting? Heeft je kind een opgeblazen buik? Laat het (stinkende) winden of gaat het vanzelf over?

Ga met dit dagboek naar het laagdrempelige, Eerstelijns Eetteam het Gooi. Door gezamenlijk holistisch naar dit probleem te kijken kan dit team van professionals je kind helpen om van de klachten af te komen. Aanmelden kan middels het contactformulier op de nieuwe website. Bellen mag ook, 06 50525049.

Neem gerust een kijkje: www.eetteamhetgooi.nl.

Kinder met buikpjin gaan naar het eetteam het gooi