Een goede balans van lichaam en geest is essentieel voor een goede gezondheid van de mens. Van oudsher was de natuur helemaal in balans. Helaas zie je dat door ingrijpen van de mens dat de natuur verstoord geraakt is.. Veel mensen hebben het vandaag de dag moeilijk om in balans te zijn en te blijven door alle afleidingen en uitdagingen die het leven ons biedt. Het gevolg van een mentale en fysieke disbalans is altijd negatief: je wordt moe, je lichaam vertoont kwaaltjes (en kan bij langdurige stress uitmonden in ziektes), je voelt je niet lekker of wordt zelfs somber of depressief. Het mooie is dat je altijd een mogelijke oplossing in eigen handen hebt: jezelf weer in balans brengen. Met de onderstaande vier onderdelen kun je jezelf in balans brengen én houden. Doe er je voordeel mee!

Ga voor balans

1 – In balans met yoga
Het woord yoga betekent letterlijk ‘juk’ wat staat voor verbinding, de verbinding tussen lichaam en geest. Als deze verbinding in balans is dan bied je jezelf de mogelijkheid om optimaal te presteren in het leven. Yoga bestaat zowel uit fysieke inspanning als mentale ontspanning en je kunt deze twee tegelijkertijd beoefenen. De talloze yogastijlen begeleiden je bij het vinden van een fijne houding, het uitvoeren van een flow of het stretchen van een onderdeel van je lichaam. Dit is de ‘yang’ kant van yoga. De ‘Yin’ kant staat in tegenstelling tot yang voor rust en ontspanning. Zowel je lichaam als geest hebben rust nodig en die rust kun je vinden in iedere yogales. Hoe meer ‘Yin’ de yogales is (Yin Yoga!) hoe meer de les in het teken staat van rusten. Zo lig, zit of sta je bij Yin Yoga vaak gedurende lange tijd in eenzelfde houding op je yoga mat waarbij de meeste spieren in je lichaam volledig ontspannen zijn. Tegelijkertijd focus je op je ademhaling en probeer je gedachten de vrije loop te laten. Het gevolg is een lichaam en geest die in balans zijn.

Probeer tijdens een yogales voorafgaand aan de les eens voor te nemen om de hele les alleen proberen te voelen. Als je voelt, zul je minder focus hebben op “gedachten”. De continue stroom van gedachten is een van de grote veroorzakers van disbalans. Als je gewend bent veel “met je hoofd” bezig te zijn, vergt het oefening om naar binnen te keren en je aandacht naar buikademhaling en gevoel te brengen. Dit is heel normaal, daarom … het hoeft niet allemaal in één keer perfect: je mag leren!

2 – Tot rust met meditatie
Als mens onderscheiden we ons van dieren doordat we kunnen nadenken. Dit is een groot voordeel waardoor we ons hebben kunnen ontwikkelen tot de mensen die we vandaag de dag zijn. Iets wat ontzettend positief is, maar ook net zo gevaarlijk. Alle ongekende mogelijkheden -en daarmee te maken keuzes- kunnen ervoor zorgen dat we een druk en hectisch leven krijgen en dit kan leiden tot spanning of stress.

Een manier om ervoor te zorgen dat je hoofd rustig wordt is mediteren. Het kost niets en je kunt het overal doen. Het woord mediteren heeft voor sommigen nogal een zware lading omdat er meteen de associatie wordt gelegd met zweverig types die in een eigen wereld leven.  Dit beeld is niet terecht, mediteren is namelijk niets meer dan je ogen sluiten en je gedachten de vrije loop laten. Je kunt dit het beste doen op een plek waar geen afleiding is zoals in de natuur of in een rustige ruimte waar jij je fijn voelt. Sluit je ogen, volg een rustige ademhaling en wees je ervan bewust wat er allemaal in je hoofd afspeelt. Ga niet in op je gedachten, maar merk alleen op dát je ze hebt en laat ze rustig voorbij komen. Begin eens met 10 minuten in de ochtend en 10 minuten in de avond en als het bevalt kun je je sessies verlengen. Dit momentje is helemaal voor jezelf en zal je rust brengen. Bovendien zal het je bewust maken van datgene waar jij voor staat in het leven. Het brengt je dichter bij jezelf.

Je kunt zittend op een meditatiekussen mediteren, maar je kunt het ook liggend op bed doen maar ook wandelend in de natuur. Zolang je je gedachten de vrije loopt laat, je lichaam zoveel mogelijk ontspanning biedt en je (buik)ademhaling reguleert ben je al aan het mediteren.

3 – Controle door ademhaling
Zowel tijdens een yogales als een moment mediteren, speelt je ademhaling een belangrijke rol. Het is een krachtig middel om je lichaam en geest in balans te krijgen. Je ademhaling weerspiegelt je geest: heb je een snelle ademhaling (meer dan 8 keer per minuut)? Dan is de kans groot dat je veel stress ervaart. Andersom werkt dit ook: stimuleer jij een rustige ademhaling, dan zal je merken dat je hoofd ook rustig wordt.

Op kantoor, op de bank en op talloze andere momenten op de dag ben je in staat om een korte ademhalingsoefening uit te voeren. Probeer deze eens: adem rustig in door je neus, houd je adem een kort moment vast en adem weer rustig uit door je neus. Houd weer heel even vast en adem op dezelfde wijze weer in. Doe dit zo rustig mogelijk zonder buiten adem te raken en volg je ademhaling in setjes van 10 keer. Als je je ademhaling 20 of 30 keer hebt gevolgd ben je zo’n 2-5 minuten bezig en heb je je lichaam een portie dankbare ontspanning geboden! Je zet jezelf weer even met beide benen op de grond en je zult merken dat je je daarna beter voelt.

Tot zo ver de onderdelen over yoga en meditatie van Lisanne van Superyoga. Wil je meer weten? Op Superyoga.nl vind je meer informatie over alles rondom yoga en meditatie. Ook vind je daar verschillende manieren om contact met Lisanne op te nemen als je een persoonlijke vraag hebt.

4 – Energiek door gezond voedingspatroon
Iedereen weet het, maar lang niet iedereen doet het: gezond eten is één van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Wist je dat je goed voeden bijdraagt aan zowel een goede mentale als ook fysieke gezondheid? Er zijn zoveel -zogenaamde- voedingsexperts die allerlei voedingswijsheden verkondigen dat je door het bomen het bos soms niet meer ziet. Maar wat is een gezonde voeding precies? In het algemeen kan gesteld worden dat een gezonde voeding bestaat uit: een eetpatroon met als basis: groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, zuivel, ongezouten noten, thee, vis en vloeibare olie; liefst zo min mogelijk bewerkt en zo veel mogelijk vers!

Verder zijn 5 belangrijke pijlers van een gezond voedingspatroon:

  1. Drink ongezoet: laat alcohol, frisdranken en gezoete zuivel staan. Kies voor water, thee, filterkoffie, ongezoete zuivel en sojadrink.
  2. Kies voor 100% volkoren: vergeet de (ontbijt)granen met suiker en weinig vezels, en kies voor 100% volkoren variant van brood, muesli, crackers, pasta, wraps, pita’s, noodles en rijst.
  3. Vervang sterk bewerkt beleg: vervang beleg vol suiker, zout en palmvet door groenten(spreads), eiersalade, vis (salades), 100% pindakaas, notenpasta en bonenspreads zoals humus.
  4. Focus op noten, peulvruchten en vis: kies voor bonen, linzen, tofu, falafel, noten en onbewerkte vis, vleesvervangers en kip in plaats van (bewerkt) rundvlees en zoute vleesvervangers.
  5. Ga voor vloeibaar: vervang harde vetten door vloeibare en plantaardige olie.

Tenslotte
Heb je bovenstaande artikel gelezen maar moeite om de juiste balans te vinden? Neem dan contact op met Voedingsadviesbureau Food and Wellness, 06 50525049 en maak een afspraak. We helpen je graag!