Om lekker in je vel te zitten is de balans tussen lichaam en geest heel belangrijk. Bewust in het leven staan en kiezen voor een gezonde leefstijl. De combinatie van regelmatig bewegen en gezonde voeding is de sleutel tot een gezonde leefstijl en soms heb je daar hulp bij nodig. Corinne van Acht, diëtiste bij Voedingsadviesbureau Food and Wellness, heeft haar praktijk gehuisvest in het exclusieve sport- en lifestylecentrum Squash & Wellness in Bussum.
Als moeder van vier kinderen met een druk sociaal leven én ervaringsdeskundige op het gebied van vermageren, weet als geen ander de valkuilen bij afvallen in ons drukke bestaan. Als ervaren diëtiste heeft zij al vele Bekende Nederlanders gecoacht om een gezonde leefstijl aan te leren!

Sleutel naar het succes
“Een diëtiste is eigenlijk een voedingscoach die je adviseert om je leefstijl te veranderen. Ik geloof namelijk niet zozeer diëten maar in het blijvend veranderen van je voedings- en gedragspatroon waardoor je uiteindelijk je je uiteindelijk beter voelt! Dáár zit de sleutel naar het succes; het veranderen van je leefstijl en de kunst
om het vast te houden. Dit kan door het aanleren van een ander voedingspatroon met aandacht voor regelmaat, tijd vrijmaken voor sport, te stoppen met roken, matig te zijn met alcohol en leren om te gaan met moeilijke momenten. Ik begeleid het hele proces want je gedrag veranderen is het lastigste wat er is, dat
vergt motivatie, discipline en doorzettingsvermogen.”

Bewust leven
“Ik heb bewust de keuze gemaakt om mijn praktijk in het moderne sport- en lifestylecentrum Squash en Wellness te openen omdat het mooi aansluit bij hun wellness concept. Bovendien vormt beweging ook altijd onderdeel van mijn advies dus kan men het onder één dak goed combineren. Mensen die hier komen staan bewust in het leven en zijn weloverwogen bezig met hun lichaam en conditie. Ze willen graag door goede voeding hun sport – prestaties verbeteren of kilo’s kwijtraken. Anderzijds komen hier ook mensen die door hun huisarts gestuurd worden met lichamelijke klachten. Ik geef advies op maat in combinatie met sport en doelgerichte beweging.”

Een diëtiste doet meer
“De titel ‘diëtist’ is een wettelijk beschermde titel. Iemand mag zich dus niet zomaar diëtist noemen. Je moet hiervoor een erkende vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek met succes hebben afgerond en dus in het bezit zijn van een diploma. Samen met de cliënt bekijk ik de persoonsgebonden leefstijl en voedingspatroon en geef vervolgens een voedings- en beweegadvies op maat, natuurlijk in samenspraak met de cliënt. Hierin spelen persoonlijke doelen zeker een belangrijke rol! Daarnaast heeft de diëtist kennis van de invloed die het gedrag heeft op het voedingspatroon. Ik sta geregistreerd in het  kwaliteitsregister voor paramedici. Verder ben ik aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten.”

Gezond gewicht
“De beste manier om blijvend gewicht te verliezen is om jezelf een gezonde leefstijl aan te leren. De combinatie van gezonde voeding, beweging en gedragsverandering werkt heel goed. Je leert je valkuilen kennen en ook hoe je er mee omgaat. De diëtiste is er om jou te coachen maar je moet het echt zelf doen. Door soms kleine dingen in je gewoontes te veranderen kom je al een heel eind, bijvoorbeeld door gewone frisdrank door light te vervangen en geen suiker meer in je koffie en thee te doen. Wees bewust wat je doet en als je een keer zwicht voor een lekker koekje, neem er dan één in plaats van drie. Een gezonde leefstijl werkt meestal aanstekelijk en heeft ook goed effect op de kinderen. Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld geven.
Een kind doet niet wat jij zegt maar doet wat jij doet! Bovendien zijn kinderen gebaat bij het stellen van grenzen. Dat geldt voor alle gedrag, niet alleen voor het eten! Maak duidelijke afspraken over frisdrank en snoep, maar geef ze ook verantwoorde snacks en fruit. Leer ze alles te proeven maar houdt het luchtig, maak er
geen drama van en houdt de sfeer aan tafel gezellig dan blijft eten leuk! Zelf heb ik vier kinderen en ik laat ze tot op zekere hoogte meebeslissen welke warme maaltijd ik op tafel zet: de ene dag mogen zij kiezen wat we eten, de andere dag bepaal ik. En dat werkt omdat het duidelijke afspraken zijn en zij hierdoor het
gevoel krijgen toch inspraak te hebben wat er wordt gegeten.”

Lets move!
“Beweging in combinatie met een goed voedingspatroon is heel belangrijk. De truc is om je energieverbruik te verhogen door te sporten maar ook te zorgen dat je meer spieren krijgt. Hierdoor krijg je een slank en mooi lichaam. In het sport- en lifestylecentrum Squash en Wellness krijg ik van sporters ook veel aanvragen voor een sportvoedingsadvies op maat. Hierbij is het belangrijk wat hun trainingsschema is, welke sport ze beoefenen (teamsport, krachtsport of duursport) maar ook hoe de rest van de dag eruit ziet qua voeding en beweging. Zo’n sportvoedingsadvies is maatwerk en resulteert vaak in betere sportprestaties.”

Gezond maar gezellig, enkele tips…
“Als diëtiste weet ik dat het soms moeilijk kan zijn om in ons drukke leven gedisciplineerd en gezond te eten. Bij het intake gesprek nemen we uitgebreid de dagelijkse eet- en drinkgewoonten door en informeren we naar je werk- en leefsituatie. Als coach begeleid ik je om gezond te eten met een druk sociaal leven of drukke baan, zonder ongezellig te zijn. In een gezonde leefstijl is planning heel belangrijk. Als je bijvoorbeeld veel uit eten gaat, probeer dan goede keuzes te maken bijvoorbeeld een mager voorgerecht zoals carpaccio of bouillon. Als hoofdgerecht is het verstandig om te kiezen voor mager vlees of vis (vraag de saus er apart bij) of bestel een halve portie of twee voorgerechten. Zet naast je glas wijn een glas water, zo blijft het gezellig zonder dat iemand het door heeft. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat je een mindere dag hebt: las dan de volgende dag een balansdag (1000 kcal) in. Maak op die dag bijvoorbeeld een halve liter heldere groentesoep (500 ml bouillon met 400 gram verse groenten):
– neem daarvan bij de lunch en de warme maaltijd een flinke kop;
– dat verzadigt goed en bevat bovendien weinig calorieën, houd de rest van de maaltijden die dag sober maar gezond.”

Nog een tip:
eet regelmatig (3 hoofd- en 3 tussenmaaltijden) dat voorkomt dat je gaat snoepen! Probeer ook veel (caloriearm) te drinken minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Dat geeft een vol gevoel maar levert geen calorieën.” Aandacht voor jezelf ‘In de media zien we vaak extremen; zo is Oprah is ongemerkt weer 15 kilo aangekomen en mensen vragen zich af hoe dat toch mogelijk is ondanks haar personal trainer en privé chef. Tussen weten en doen zit vaak het verschil, vaak zit het tussen de oren!
Het zou kunnen dat door een onregelmatige leefstijl en een grote werkdruk, een gezonde leefstijl erbij in schiet. De truc is om door een goede planning en voorbereiding je je gezonde leefstijl toch weet vast te houden. De rode draad in mijn voedingsadviezen is het belangrijk vinden aandacht voor jezelf te hebben zodat je bewuste keuzes kunt maken.”