Gezond & fit 2014

Sinterklaas is net achter de rug en Kerstmis dient zich over ruim 2 weken aan. Dagen vol gezelligheid en waarop er volop gegeten en gedronken wordt. Ook liggen de winkels al weer vol met de heerlijkste ingrediënten en suggesties voor het aankomende kerstdiner.
Sommige agenda’s staan volgepland met eindejaarsetentjes, afsluitende borrels en als klap op de vuurpijl een spetterend eindejaarsfeest! Heerlijk al die gezellige momenten maar hoe ga je om met al die verleidingen zonder dat je kilo’s aankomt?

Hoe fijn zou het zijn als al dat lekkers je geen stress oplevert als je op de weegschaal gaat staan? Kortom: hoe vind je ook tijdens de feestdagen de balans tussen genieten en de gezonde leefstijl? Er zijn veel mensen die goede voornemens maken om na de feestdagen, bij het begin van het nieuwe jaar weer gezond van start te gaan. Dat kan maar waarom zou je wachten met je gezonde leefstijl tot het nieuwe jaar zich aandient? Want … wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af! Begin gewoon vandaag en stel het niet uit. Verleidingen zijn er altijd en gedurende het hele jaar dus …. zorg voor een lekker maar gezond kerstmenu en probeer daar waar mogelijk extra tussendoor te bewegen! Een stevige wandeling in het bos of op de hei of even lekker schaatsen op de schaatsbaantjes die op vele plekken zijn opgebouwd kan ook zo verfrissend zijn!  Een eindejaars diner gezellig! Maar zorg dan vantevoren voor een gezond ontbijt en lunch en misschien is er zelfs nog tijd voor een extra blokje joggen. Natuurlijk verbruik je ook veel energie als je op de oudejaarsavond uit je dak gaat op de dansvloer!

10 tips om je te helpen bij je gezonde leefstijl ook tijdens de feestdagen:Chocolade

  1. Kies voor een lekker maar gezond kerstmenu met bijvoorbeeld een heldere soep of carpaccio vooraf, vis of mager vlees zoals rosbief of rollade als hoofdgerecht met aardappeltjes uit de oven, diverse soorten verse groenten en als toetje sorbetijs met vers fruit.
  2. Houd  via de Eetmeter app. bij wat je dagelijks eet en zorg ervoor dat je bijvoorbeeld niet boven 1500 kcal/dag (vrouw) en 1800 kcal/dag (man) uitkomt.
  3. Eet op dagen dat je niets bijzonders hebt, gezond en bewust!
  4. Eet rustig en met aandacht, voordat je merkt dat er iets in je maag zit zijn er 30 minuten voorbij.
  5. Sla geen maaltijden over, eet 3 hoofd- en 3 tussenmaaltijden.
  6. Wissel een glas alcohol af met 1-2 glazen water.
  7. Houd voor jezelf een gewicht aan waar je niet bovenuit wilt komen en trap op de rem als dit wel gebeurt door jezelf uit te dagen extra te bewegen!
  8. Haal op de niet-feestdagen geen extraatjes in huis.
  9. Geef overgebleven lekkers met het bezoek mee!
  10. Tot slot: maak alvast een afspraak bij de diëtist en maak gebruik van haar deskundigheid bij het aanleren van een gezonde leefstijl in het nieuwe jaar!

Goed voornemen voor 2014?
Naast op te letten tijdens de feestdagen kan een goed voornemen zijn om alvast een afspraak met de diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness te maken voor in het nieuwe jaar zodat je alvast “een stok achter de deur” hebt!  Vanzelfsprekend staat diëtist Corinne van Acht in het nieuwe jaar weer met veel enthousiasme voor je klaar!

Goed nieuws is dat ook in 2014 drie behandeluren (3 x 60 minuten) dieetadvisering weer worden vergoed via de zorgverzekeraar. Wellicht krijg je zelfs via de aanvullende verzekering ook nog wat extra tijd vergoed.

VOEDINGSADVIESBUREAU FOOD AND WELLNESS WENST JE HEERLIJK ONTSPANNEN FEESTDAGEN TOE EN EEN MOOI 2014!