goodluckGelukkiger worden door je leefstijl … kan dat?
Geluk zit in jezelf.  Volgens het boeddhisme is geluk: tevreden zijn met wat er NU is. Geluk zit in je en is je oorsprong. Een gelukkig gevoel wordt gekenmerkt door tevredenheid en vrede met zichzelf en de wereld. Pas als je helemaal jezelf kunt zijn en zowel geestelijk en lichamelijk in balans, dan ben je gelukkig. Geluk betekent ook: kunnen kiezen, beslissen, samenzijn met anderen en er voor hen zijn. Geluk betekent je bewust zijn van jezelf en je verbonden voelen met mensen die je lief zijn zoals vrienden en familie. Geluk is leren ZIJN, leren omgaan en leren betrokken te zijn. Positief te denken is daarbij essentieel. We hebben het geluk om in een land als Nederland te mogen leven want het leven is er goed, en daarom staat zij ook in de top 10 van gelukkige landen. Onderzoek wijst uit dat erfelijke aanleg voor 50% je geluk bepaalt, 10% zijn de omstandigheden waarin je leeft en 40% kun je zelf bepalen. Je kunt je eigen geluk bepalen door eigen keuzes, inzet en dankbaarheid. Geluk ontstaat in jezelf doordat je dankbaar bent voor datgene wat je krijgt en gekregen hebt zoals gezondheid, een mooi lichaam, vriendschap, elektriciteit, verwarming of lekker eten.

Gebleken is dat bij activiteiten waar je van geniet (lachen, zingen, dansen, tekenen, hardlopen, muziek maken, verliefd zijn) zgn. endorfinen (ook wel gelukshormonen) in je hersenen worden aangemaakt. Endorfinen verminderen pijn, angst, depressie en het versterkt je weerstand. Gezond eten vermindert allerlei blokkades, waardoor je hersenen meer endorfinen gaan maken.  In dit  artikel wil ik daarover kort iets vertellen over hoe je middels een gezonde leefstijl je optimaal gelukkig kunt voelen.

Westerse wetenschap en Oosterse wijsheid bundelen voor geluk
In de Westerse geneeskunde worden de meeste klachten ofwel symptomen behandeld (of onderdrukt) met medicatie. Ziekte wordt gezien als iets van buitenaf in je lichaam komt en dat moet worden bestreden in dat deel van het lichaam waar het probleem zit. Westerse artsen gebruiken hiervoor hun verstand en geloven pas dat iets werkt als het wetenschappelijke bewezen is: als je iets niet kunt meten dan is het er niet. In de Westerse geneeskunde is er nog geen grote rol voor voeding als medicijn, omdat er (nog) maar weinig artsen zijn die hier veel van weten. In de Oosterse geneeskunde wordt ziekte gezien als “uit balans zijn” en worden klachten gezien in relatie tot de gehele mens (lichaam, geest en ziel). Ziekte ofwel uit balans zijn ontstaat door een verandering of aanpassing die niet goed voor je is. In die landen is veel ervaring met voeding, vitamines, mineralen en kruiden die positieve effecten hebben op het denken van je geest en je lichaam. Helen (weer heel worden) wordt gezien als transformatie of verandering van lijden. Door het in balans brengen van de verstoorde verandering ga je je weer goed voelen. Je bewust worden van de manier waarop je je denken kunt veranderen, krijgt aandacht binnen de Oosterse geneeskunde. De energie waar de Oosterse geneeskunde van uitgaat, kan niet direct worden gemeten, is niet wetenschappelijk vast te stellen. Westerse en Oosterse geneeskunde kunnen goed samengaan. Ze kunnen elkaar versterken. Het krijgen van een ernstige aandoening kan een signaal zijn om anders te eten en om anders te gaan denken. Wanneer wijsheid en wetenschap worden samengebracht, kan voeding een belangrijke rol gaan spelen in herstel van evenwicht en bijdragen aan de gezondheid en het geluk van mensen.

Puur Gezond eten maakt gelukkig!
Wat je eet en drinkt is grotendeels aangeleerd. Van jongs af aan wordt je door je ouders geleerd wat er wordt gegeten en gedronken en dat komt vaak voort uit  tradities en gewoontes in families. Het is belangrijk om puur en gezond te eten en te drinken omdat het je kan helpen om gezond te zijn en te blijven en waardoor je je uiteindelijk gelukkiger zult voelen. Voeding kan gezien worden als een medicijn dat je helpt om gezond te zijn en te blijven. Gezond eten kan je daarom ook echt gelukkig maken!

Bewust en met aandacht etenetenisliefde
Belangrijk voor een goede gezondheid is om die voeding binnen te krijgen die je nodig hebt om je lichaam te voorzien in alle voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Door goede voeding voel je je gezond, zul je minder last krijgen van ziektes of vermoeidheid, zul je een stralend uiterlijk krijgen. Daarbij zijn bewust, rustig en met aandacht eten, goed kauwen en genieten van je eten essentieel.

Eet bewust en vergeet vooral niet te genieten!
Gezond eten is echt eten. Natuurlijk eten en puur eten zoals eten ooit bedoeld is. Uit de aarde, van een boom of van een struik. Eten is leuk en lekker en gezond eten ook. Pure smaken proeven en genieten van de prachtige kleuren die de natuur aan voedingsmiddelen van nature heeft gegeven. Eet met liefde en bereid eten met liefde. Gezond eten is niet bedenken wat het is maar het ook voelen. Hoe voel je je tijdens het eten, een uurtje erna, een paar uur later, de volgende maaltijd? Hoe “valt” het eten in je lichaam? Proef je de verschillende smaken van zout, zuur, bitter, zoet, pittig, rauw, warm, koud of gekookt? En hoe is hierbij je stoelgang?

Een gezond lichaam door voldoende bewegen
Gezonde voeding en voldoende beweging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden als het gaat om een gezonde leefstijl. Regelmatig bewegen zal ervoor zorgen dat je een goede stoelgang hebt maar ook dat je je energiek voelt. Bewegen kan ervoor zorgen dat je je lekker in je vel voelt zitten omdat je aandacht aan je lichaam besteedt en er goed uit komt te zien. Bovendien komt er tijdens het bewegen zgn. “gelukshormonen (oftewel endorfinen)” vrij die ervoor zorgen dat je je blij en gelukkig voet. Voor kinderen geldt dagelijks 1 uur bewegen en voor volwassenen in ieder geval 30 minuten matig intensief zoals fietsen, schoonmaken e.d. en bovendien 2-3 keer per week een uur intensief bewegen. Gedurende de dag een actieve leefstijl hebben is het beste voor je lichaam!  

12 gouden regels voor gelukkig en gezond leven:

  1. Eet –om te beginnen- met plezier en geniet er bewust van. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte, volkoren producten en pure ingrediënten.  Deze bevatten veel vezels  (voor een goede darmwerking en stoelgang) maar ook natuurlijke vitamines en mineralen. Hierdoor zul je je fit en gezond voelen. Door extra toevoegingen en sausen komen de pure smaken minder tot zijn recht!
  2. Begin met een lekker, voedzaam ontbijt. Dit is een goed begin van de dag en voorkomt dat je later enorme trek krijgt en ongezonde keuzes maakt. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt of kwark met muesli en fruit of voor bruin of volkoren brood met dieethalvarine, magere kaas of vleeswaren of bijv. banaan of aardbeien en een glas halfvolle melk of karnemelk.
  3. Drink voldoende (min. 1,5-2 liter per dag) en liefst ongezoete dranken. Water met citroen of munt, melk of karnemelk, thee, koffie evt. met melk of af en toe een glas versgeperste groente of vruchtensapje of een mix.
  4. Eet lekker veel groenten. Twee ons verse groenten, een gedeelte rauw of gekookt met verse kruiden en zonder al te veel kaas of boter of sausjes (eventueel verwerkt in soepen of sausen). Ook groenten uit diepvries of pot tellen mee!
  5. Probeer iedere 2-3 uur wat te eten. Regelmatig eten zorgt voor een gelijkmatige bloedsuiker en voorkomt een hongergevoel waardoor je wellicht de neiging hebt om overdadig te gaan snoepen.
  6. Zorg voor goede (onverzadigde) vetten uit noten, vis, dieethalvarine, vloeibare bak en braadproducten.  Deze leveren vet-oplosbare vitamines A.D.E en essentiële vetzuren.
  7. Neem voldoende eiwitrijke producten  zoals  eieren (2-3 eieren per week), vlees of vis maar overdrijf niet. Een portie van 100 gram bij de warme maaltijd is voldoende. Drie melkproducten per dag en dagelijks een plak magere kaas voorziet in  voldoende calcium. Eiwitrijke producten geven een verzadigd gevoel waardoor minder snel een hongergevoel optreedt.
  8. Probeer dagelijks naar buiten te gaan. Zonlicht op je huid zorgt voor aanmaak van vitamine D. Dit heb je nodig voor groei, stevige botten en tanden maar ook voor je zenuwstelsel, spieren en hart. Bovendien worden door zonlicht calcium en fosfaat goed uit de voeding opgenomen. Vitamine D zorgt ook voor voldoende weerstand.
  9. Neem 2 stuks fruit per dag. Liefst met schil (appel of nectarine bijvoorbeeld!) omdat  de schil uit veel vezels bestaat. Meng fruit door de yoghurt of eet het als tussendoortje.
  10. Eet gezonde tussendoortjes zoals fruit of wat noten, een schaaltje yoghurt met muesli of een volkoren koek of rijstwafel. Zorg ervoor dat de tussendoortjes niet veel vet en suiker bevatten.
  11. Kies ervoor om niet teveel zout te gebruiken omdat dit hoge bloeddruk kan veroorzaken! Kook met veel verse kruiden, terug naar de natuur!
  12. Zorg dat je voldoende beweegt ook in je dagelijkse leefstijl. Een actieve leefstijl draagt namelijk bij aan je geluksgevoel. Dagelijks minimaal een uur actief bezig zijn is goed voor je en beperk je actieve leefstijl niet alleen met het sporten maar gedurende de hele dag! En probeer daarbij zoveel mogelijk te lachen!

Tenslotte … deel je geluk met anderen!
Deel je geluk met anderen. Sta jezelf toe om aan de slag te gaan met wat goed is voor je, wat jij mag leren in dit leven en laat je daarbij helpen als dat nodig is. Als je voelt wat er goed gaat, heb je minder last van hetgeen minder goed gaat. In je leven wordt je nu eenmaal geconfronteerd met positieve en minder positieve gebeurtenissen. Het is je eigen keuze hoe je hiermee omgaat. Veel mensen hebben kritiek op zichzelf en anderen. Daarbij zijn de gedachten over zichzelf en anderen niet zo aardig en soms veroordelend. Dat kost veel (met name negatieve) energie. Je gelukkig en fijn voelen mag: er is geluk voor iedereen en dit is er in overvloed. Wees daarom aardig (mild) voor jezelf en voor anderen en zeg eens wat vaker: “oh, wat heb ik toch een zelfkritiek, ben ik toch weer boos, onzeker of angstig of wat het ook is, dit is moeilijk voor mij, maar dat geeft niet, ook dit gevoel hoort bij mij en mag er zijn”! Neem bovendien jezelf niet altijd serieus maar lach ook eens om jezelf. De kracht van eten helpt hierbij ook: simpel, leuk, lekker en gezond. Als je kiest voor gezonde, lekkere voeding die bij je past, is dat een uitdrukking van liefde voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen. Dat is voelbaar voor iedereen om je heen. Als je lekker in je vel zit doordat eten je positieve energie geeft, gaat je omgeving dit merken en beleeft hier ook plezier aan!

Ik wens je veel geluk!

Inspirerende bronnen: madelief
–    “Kinderbuik” van dr. Judith M. Deckers-Kocken – kinderarts voor maagdarmleverziekten.
–    “GELUK – The World Book  of Happiness – Lannoo”

De sport diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness, Corinne van Acht helpt je graag! Bel 06 50525049 of mail info@foodandwellness.nl.