Gezond eten is trendy en daar ben ik als diëtist heel blij mee. Al ruim 9 jaar leer ik dagelijks volwassenen en kinderen dat gezond eten leuk en lekker is en van groot belang is voor een goede gezondheid. Gezond eten kan voor iedereen verschillend zijn … heb je buikklachten bijvoorbeeld dan kan het vervangen van koemelk door sojamelk gezond zijn en ervoor zorgen dat je je goed voelt. Een gezond eetpatroon definieer ik overigens als een eetpatroon waarmee je je risico op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker zoveel mogelijk verlaagt. Duidelijk is namelijk dat met een laag risico op chronische ziektes de kans groter is dat je in goede gezondheid oud wordt. Als alle Nederlanders zouden stoppen met roken, een gezond gewicht zouden hebben, voldoende zouden bewegen, niet te veel zout en verzadigde vetten zouden eten maar juist voldoende groenten, fruit, peulvruchten, noten, plantaardige olie, volkorengranen en vis dan zouden ongeveer 80% van alle coronaire hartziekten (bijv. een hartaanval), 75% van de beroerten, 90% van diabetes type 2 en 30 tot 50% van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Helaas rookt 23% van de Nederlanders, is de helft te zwaar, beweegt 70% niet voldoende en eet bijna geen enkele Nederlander gezond. Slechts 5% eet voldoende groenten, minder dan 10% eet voldoende fruit en gemiddeld eten alle Nederlanders te veel zout en te weinig voedingsvezels. Het percentage Nederlanders dat wel eet volgende de richtlijnen voor gezonde voeding is maar 2%. Schrikbarend laag dus. Daarom is een belangrijke vraag: hoe breng je nu die gezonde eetkeuze op een leuke manier in de praktijk? Daar wil ik in deze blog op ingaan. Ik wil je met dit blog inspireren op een leuke manier gezond te leren eten. Welkom in de wereld van de bowls, salades, gezonde pannenkoeken en gezonde snacks ….
Wat is gezond?
De basis:
- Voldoende groenten en fruit: 250 gram groenten en 2 stuks fruit;
- Vloeibare oliën en vetten: besmeer je brood met halvarine of margarine en bereid de warme maaltijd met plantaardige olie of vloeibaar vet;
- Voldoende vis, peulvruchten, zuivel, ei, gevogelte en noten;
- Voldoende volkoren granen: brood, crackers, graanproducten, aardappelen, zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren wraps, volkoren pannenkoeken;
- Voldoende vocht: minimaal 1,5 liter per dag.
- Rood en bewerkt vlees
- Harde vetten
- Zout
- Dranken en voedingsmiddelen met suiker
- Alcohol
Ontbijt
- Volkorenbrood met margarine, mayonaise, pesto, baba ganoush en hartig beleg zoals pindakaas, vleeswaren, kaas, ei, vis, fruit en een zuivelproduct zoals (soja)melk, karnemelk . Maak ook eens een wentelteefje!
- Schaaltje (soja)melk, kwark of yoghurt met volkorenontbijtgranen zoals havermout, muesli, bulgur, quinoa of volkorencouscous of boekweitvlokken (zonder suiker), noten zoals amandelen, hazelnoten, pistachenoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en lijnzaad en fruit zoals blauwe bessen, kakifruit, appel of aardbeien. Alle soorten fruit zijn prima!
- Boekweitpannenkoekjes gemaakt met (soja) melk en vers fruit of een glas (soja)melk, karnemelk.
- Ei-banaanpannenkoek met havermout, lijnzaad en kaneel en rood fruit als garnering met een glas (soja) melk
- Bananenmuffins met ei, banaan, volkorenmeel en kaneel
- Havermout met pompoen met melk, havermout, lijnzaad**, pompoen en pompoenpitten en koekkruiden
- Pap gemaakt van (soja)melk* en volkoren graanvlokken zoals havermout, roggevlokken, pompoenpitten hennepzaden, noten zoals walnoten of pecannoten. Voeg bijvoorbeeld wat rood fruit (frambozen, blauwe bessen, aardbeien, bramen), banaan mango of granaatappelpitjes voor een zoete smaak.
** neem niet meer dan 1 eetlepel (lijn)zaad per dag i.v.m. de schadelijkheid van cyanogene glycosiden.
Lunch:
- Salade van sla (rucola, snijbiet, spinazie, rode kool bijv.) met daarbij groenten zoals broccoli, paprika, ui, biet, sperziebonen. Aangevuld met granen of peulvruchten zoals kidneybonen, boekweit, zilvervliesrijst of linzen bijvoorbeeld met daarbij vis, vlees of vleesvervanger zoals kipfilet, falafel, makreel tofu of ei. Een lekker dressing met daarbij avocado, pompoenpitten, walnoten en evt. een extraatje van alfalfa, kiemen, olijven, granaatappelpitjes etc.
- Een goedgevulde soep met groenten en peulvruchten of vlees of vis en volkoren crackers of brood is ook heerlijk
- Volkorenbrood of volkorencracker besmeerd met dieetmargarine, mayonaise, pesto, baba ganoush en hartig beleg zoals vis, vleeswaren, kaas, humus, notenpasta, fruit, groente spread, kip of vegetarisch beleg. Aangevuld met een salade, een glas (soja)melk en een kop heldere soep met veel groenten. Maak ook eens een tosti met tomaat, kaas en pesto!
- Schaaltje (soja)melk, kwark of yoghurt met volkorengranen zoals havermout, muesli, bulgur, quinoa of volkorencouscous of boekweitvlokken (zonder suiker), noten zoals amandelen, hazelnoten, pistachenoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten en lijnzaad en fruit zoals blauwe bessen, kakifruit, appel of aardbeien. Alle soorten fruit zijn prima!
- Boekweitpannenkoekjes gemaakt met (soja) melk en vers fruit of een glas (soja)melk, karnemelk.
Tussendoortjes
Voorbeelden van gezonde tussendoortjes:
- Groenten: bijvoorbeeld rauwe groenten (tomaatjes, worteltjes, komkommertjes, paprika) met een tatziki of humus dip
- Fruit: alle soorten en liefst vers. Gedroogd fruit (dadels, vijgen, abrikozen, rozijnen) levert ook veel vezels maar eet er niet te veel van omdat het veel energie levert.
- Noten: ongezouten walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pinda’s, macadamianoten, pistachenoten zijn allemaal gezonde keuze. Aanbevolen wordt 15 gram per dag. Ze leveren gezonde vetten. Probeer maat te houden want ze leveren energie.
- Edamame: sojaboontjes (verkrijgbaar in het vriesvak van de Toko).
- Vis: rauwe of zure haring, stukjes makreel of gerookte zalmrolletjes.
- Olijven of geroosterde kikkererwten: lekker voor bij de borrel.
- Een schaaltje (soja) yoghurt of kwark evt. met wat fruit
- Volkoren beschuit of cracker met hartig beleg of fruit (bijv. aardbeien of banaan)
- Bak zelf lekkere havermout of bananenmuffins, brownies zonder suiker, havermoutkoeken of bananenbrood. Via internet vind je de heerlijkste recepten bijvoorbeeld via www.ilovehealth.nl/recepten-2/recept-gezond-bananenbrood/ of http://chickslovefood.com/healthy-baksel-havermoutmuffins/
Dranken
Diner:
Last but not least: foodbowls …. dé foodtrend van 2017
Met name Buddha bowls zijn razend populair. Maar wat zit er zoal in en hoe maak je ze zelf? Buddha bowls zijn kleurrijke kommen vol granen, groenten en andere gezonde ingrediënten zoals kip, avocado en eieren. Er is absoluut geen ‘regel’ om ze te maken: je kunt alles wat je zelf lekker vindt erin doen. Zolang het een beetje bij elkaar combineert, natuurlijk. De basis (25%) is vaak zilvervliesrijst of wilde rijst, quinoa, freekeh, couscous of parelgort. En dan komen de lekkere groentes: geroosterde kikkererwten, pompoen, zoete aardappel, broccoli, babyspinazie, bloemkool… En natuurlijk een aantal fijne toppings. Denk aan: plakjes avocado, gegrilde kip of vis, ei, knapperige tofu of taugé. De verhouding van de topping is ongeveer: 15% van een eiwitbron zoals kipfilet, 35% groenten, 10% saus en 30% extra’s zoals noten en kiemen. Het geheel maak je af met een fijne dressing. Het lekkerste is om deze in delen toe te voegen terwijl je de kom ‘bouwt’, zodat overal genoeg saus zit. Probeer de dressing licht maar goed op smaak te maken. Bijvoorbeeld een dressing van pindakaas, limoen, sesamolie en sojasaus. Of eentje met citroensap, mosterd, olijfolie en groene kruiden.
Buddha bowl
Sushi bowl
Breakfast-bowl
Het kan heerlijk zijn om je dag te starten met een goedgevulde kom met (plantaardige) zuivel zoals (soja) yoghurt of kwark met een portie ongezoete muesli met volkoren granen, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten, walnoten, amandelen aangevuld met rood fruit zoals bramen, blauwe bessen, aardbeien of bramen of ander fruit zoals banaan. Het geeft je een enorme boost, je hebt voorlopig geen trek. Kortom, een goede basis om vol energie aan je dag te beginnen.