Met het naderende einde van 2021 in zicht, is het ook weer de tijd van het jaar om plannen te maken voor 2022. Misschien heb jij de wens om gezonder te gaan leven, maar ervaar je zoals velen dat dat niet altijd even makkelijk is? Een belangrijke factor die ons eetgedrag kan beïnvloeden, zijn onze emoties. Ben jij benieuwd of je zelf ook emotie-eetgedrag vertoont en hoe wij van Voedingsadviesbureau Food and Wellness je hierbij kunnen helpen? Lees dan onderstaande blog.
Emotie-eetgedrag is de neiging tot eten in reactie op (vaak negatieve) emoties, in de afwezigheid van echte, fysieke, honger. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Stel dat je een gestreste dag op werk hebt gehad, en het eerste waar je aan denkt in de auto naar huis is: als ik straks thuis kom dan trek ik gelijk een zak chips open, dat heb ik wel verdiend op deze nare dag! Maar bijvoorbeeld ook: je hebt net ruzie gehad met je vriend of vriendin, en trekt gefrustreerd de snoeptrommel open. Terwijl je aan het eten bent, ben je even afgeleid van hoe boos je bent in deze situatie.
Misschien herken je jezelf in deze voorbeelden, of doet het je denken aan een situatie waarin jij de neiging hebt tot eten als reactie op bepaalde emoties. Emotie-eetgedrag komt bij veel mensen in bepaalde mate voor, en hoeft lang niet altijd problematisch te zijn. Echter kan het zijn, dat door emotie-eetgedrag, het lastig is om gezonde keuzes te maken. Als dat zo is, kan het in de weg staan bij het bereiken van je goede voornemen voor een gezondere leefstijl. Emotie-eten blijkt een van de belangrijkste factoren die gewichtsverlies kan belemmeren1. In dat geval helpt het enorm om ook te kijken naar wat jouw emotie-eetgedrag veroorzaakt en hoe je hier meer grip op kan krijgen.
Hiervoor hebben wij van Voedingsadviesbureau Food and Wellness iets moois ontwikkeld. Ik heb in de wetenschappelijke literatuur onderzocht welke oorzaken van emotie-eetgedrag er zijn, en hoe je deze oorzaken zou kunnen aanpakken. Daarna heb ik deze bevindingen vertaald in een prachtige map vol met informatie over wat emotie-eetgedrag precies inhoudt en oefeningen om meer grip te krijgen op je eigen eetgedrag. Het doel? Word je eigen eet-expert! De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness begeleidt je door de map heen, en samen bespreek je de bevindingen die je opdoet met de oefeningen uit de map. Je gaat aan de slag met het herkennen van verschillende soorten honger, met het aanleren van nieuwe gewoontes en met het verminderen van de oorzaken van emotie-eetgedrag.
Dus: wil jij aan de slag met het aanleren van een gezond eetgedrag in 2022, maar vind je het lastig om gezonde keuzes te maken? Maak dan een afspraak bij Voedingsadviesbureau Food and Wellness, en samen kijken we of het je mogelijk zou helpen om ook je eigen emotie-eetgedrag te onderzoeken!
Door Laura Koekkoek, onderzoeker in het AMC en dietist in Opleiding
1: Koenders, P. G., & van Strien, T. (2011). Emotional eating, rather than lifestyle behavior, drives weight gain in a prospective study in 1562 employees. Journal of occupational and environmental medicine, 53(11), 1287–1293.