Natuurlijk kun je met bouillonblokjes of poeder prima een bouillon maken. Maar als je – net als wij – liever niks weggooit is deze techniek heel fijn. Ik maak deze bouillon meestal ná het koken, met de resten groenten die ik heb en vries ‘m in.

Ingrediënten voor 1 liter

  • 100 gram knolselderij
  • 100 gram winterpeen
  • 1 grote ui (met schil)
  • Het groen van een prei
  • 2 Laurierbladeren
  • 3 knoflooktenen
  • 2 stengels Bleekselderij (of het groen van de bovenkant)
  • 50 gr champignons (steeltjes)
groenten bouillon

(En wat je verder maar aan groenten afsnijdsels hebt. Wel even wassen natuurlijk. De steel van de bloemkool en de broccoli, spruitjes kontjes etc… Ingredienten zijn dus inwisselbaar. In ieder geval moet er altijd ui, champignons en knolselderij in).

Methode

Zet de oven op 170 graden. Was alles zorgvuldig, schil de knolselderij. Snijd alles in stukken van max 2 cm. Uien en knoflook hoeven niet gepeld. Leg op je bakblik en rooster in de oven voor 1 uur tot echt goed bruin. Doe een grote kop heet water erbij en bak nog even door in de oven. Voeg wat koffiebonen of een espresso shotje toe. Zet 15 minuten terug in de oven. Doe alles in een pan, zorg ervoor dat er niets van het bruin of de smaak op het bakblik overblijft en kook nog een tijdje goed door. Zeef alle groenten eruit. Vul aan met water tot 1 liter.

https://www.sheilastruyck.nl/recepten/groenten-bouillon