Hoe blij kan je zijn met een koolhydraatarmdieet of liever gezegd… verandering van eetgewoonten? Om te beginnen zal ik mij even voorstellen: ik ben een vrouw van middelbare leeftijd (eind 60).

Hoe ben ik aan deze verandering van eetgewoonten gekomen?
Vroeger nordickte ik 2 keer per week, maar door pijn in mijn onderrug en hevige pijn in mijn bil, deed ik dit al ruim 2 jaar niet meer. Door de pijn zat ik veel in de stoel en lag ik veel op de bank. Gelukkig had ik hobby’s en verveelde ik mij niet, maar leuk was anders !
Ik slikte paracetamol, maar omdat weinig hielp ging ik regelmatig naar de fysiotherapeut en later vaak naar de chiropractor. Dit alles heeft niet veel geholpen en ik zag mijn geest al zweven, dat ik zo 90 jaar moest worden.

Toen naar de huisarts gegaan en gevraagd om mijn bloed eens te laten bepalen. Over de oorzaak van de pijn bleef hij vaag en zei: “ja, uh!”, waarop ik zei dat ik af moest vallen. Heb namelijk obesitas. Waarop hij mij door wilde sturen naar mijn vorige diëtiste. Nu, dat wilde ik niet omdat ik bleef jojo–en , ook was ik psychisch veel te veel met het dieet bezig. Toen stelde hij mij Corinne van Acht voor. “Zij is breed denkend”, zoals hij zei. Meteen heb ik een afspraak gemaakt met haar.

Uit de bloedtest bleek, dat ik 1 tablet voor mijn schildklier erbij moest hebben. Verder stuurde de huisarts mij door naar de neuroloog voor een algeheel onderzoek vanwege de rug- en bil-pijn. Uitslag : vetbolletjes drukten op mijn rug en bilzenuw, dus was zijn commentaar: “ja, uh” waarop ik weer antwoordde, dat ik af moest slanken en dat ik naar de diëtist zou gaan. Waarop hij volmondig instemde.

Toen naar Corinne gegaan, maar eerst even gegoogeld. Ik schrok mij wezenloos: smoothies en allemaal vreemde indrukken kwamen tot mij… Geen brood, geen pasta, geen aardappels,geen rijst, terwijl ik enorme fan van eigengemaakte nasi en bami ben, vanwege een moeder met een Indisch verleden. Ik had er een zwaar hoofd in! Maar ik wilde toch wel heel graag iets aan mijn gezondheid, dus gewicht doen en was zoals altijd erg gemotiveerd.

Van Corinne kreeg ik een voorbeeld dagmenu en weekmenu: div. ontbijt (muesli), lunch, diner en borrelhapjes ben aan de slag gegaan.
De eerste week viel ik 3 kg af en mijn tailleomvang was ook afgenomen, terwijl mijn spiermassa was toegenomen, dit alles was zeer hoopgevend. Ik wist echter wel door de ervaring, dat mijn lichaam zich zou aanpassen en ik in de toekomst minder zou afvallen, maar… alles wat er af ging en niet bij kwam, was mooi mee genomen.
Heel ijverig ging ik aan de slag en viel elke week af, maar natuurlijk niet meer met 3 kilo te gelijk. Ik voelde mij na 1 week al veel beter, niet meer dat opgeblazen gevoel en door mijn veranderde medicatie ook niet meer zo lusteloos (schildklier) en veel minder pijn, door een andere pijnstiller.

Conclusie: ik hoefde niet meer naar de fysiotherapeut en chiropractor en… ik kwam weer uit de stoel en van de bank… Na een poos oefenen kon ik weer 1 uur lopen, zonder tussenpose strijken, stofzuigen en eten koken en… ik kon weer gezellig met de club nordicken! Wat een vooruitgang! Daar word je echt vrolijk van!

Vast besloten om door te gaan en inmiddels al aardig gewend aan de nieuwe eetgewoonte  had ik bijna al de recepten van Corinne al uitgeprobeerd, dus ging ik googelen en vond veel nieuwe recepten en werd steeds enthousiaster. Ging de leuke recepten uitprinten en legde een klapper aan.
Inmiddels gaat het afvallen veel trager, maar ik kom niet aan en val toch wat af! De vakantie, veel feestjes, verjaardagen, gezellige weekenden met familie verder ben ik inmiddels toch 12 kg afgevallen na 6 maanden en wat ik ook erg voornaam vind: het is geen psychische belasting voor mij. Gewoon lekker doorgaan dus, al zie ik nog wel een beetje tegen de winter op, met veranderingen qua stamppot , minder salades (vind ik meer ’s zomers) etc. Wel is het erg motiverend, dat ik veel positief commentaar hoor, mijn riem gaatjes strakker kan en mijn broeken en blouses en T-shirts allemaal te wijd worden.

Kortom, zoals je ziet, ben ik erg blij, dat ik aan het koolhydraatarme dieet begonnen ben en ik raad het ook aan, als mensen mij vragen hoe het mij lukt om af te vallen. Steeds meer mensen om mij heen zijn er al aan begonnen.

Advies: haal zoveel mogelijk goede voedingsmiddelen als voorraad in huis, zodat je niet mis grijpt, want dan ga je de mist in. Als je een recept uitprint, doe het plaatje dan in kleur, want dat animeert veel meer om het klaar te maken. Wissel af en toe af met je ontbijt, anders gaat het vervelen en als je niet oppast, ga je de fout in. Neem gewoon je eigen koolhydraatarme brood mee als je bij bekenden gaat eten. Je denkt, dat ze er van op kijken, maar dat valt reuze mee en na 2 keer ben je eraan gewend het te doen. Beleg heeft een ieder wel in huis, dus dat is niet zo moeilijk daar iets gezonds uit te kiezen!
Neem zoveel mogelijk een flesje water mee, als je gaat boodschappen doen, wandelen o.i.d. Bij zeer veel restaurants hebben ze heerlijke salades. Prima om te kiezen i.p.v. frites etcetera. Zelfs pannenkoekrestaurants hebben salades… Kwestie van googelen of vragen is mijn ervaring.

Probeer in geval van stress niet in de fout te gaan, maar neem een handje walnoten of wat olijven, of trakteer jezelf op een hapje komkommer met gerookte zalm o.i.d., net wat je lekker vindt. Dan gaat het weer een stuk beter. Door minder gewicht word je ook beweeglijker en alles bij elkaar kom je langzaam maar zeker op je streefgewicht en dan is het een kwestie van volhouden! Hetgeen mij nu geen moeite meer kost.
Je voelt je geestelijk en lichamelijk veel beter en sterker! Inmiddels zie je, na dit gelezen te hebben, waarom ik blij ben met dit koolhydraatarme dieet.
Ik ben de huisarts en Corinne van Acht zeer dankbaar voor hun advies, maar vooral ook mijzelf. Omdat ik doorzet, mij af en toe positief beloon en het resultaat tot nog toe zeker niet tegen valt. We gaan door en houden vol!

Een zeer dankbare cliënt van Corinne van Acht.