Hoi ik ben Noah Finsy, 18 jaar en dit is mijn allereerste blog die ik heb geschreven. Ik hoop dat dit het niet belemmerd om hem te gaan lezen. In deze blog zal ik vertellen hoe ik in totaal bijna 35 kilo ben afgevallen binnen anderhalf jaar. Ja op deze prestatie ben ik dan ook erg trots.

Maar het begint natuurlijk bij het begin. Al een hele lange tijd is het gewicht iets dat mij echt jaren in de weg heeft gezeten.

Vet percentage meten

Vroeger was ik als kind altijd al een dik(ker) kind en vooral op de basisschool en middelbare school gaat dat gepaard met vervelende, gemene opmerkingen. En dit frustreerde mij ook omdat ik eigenlijk de enige ben in de familie met deze aanleg. Daarnaast kreeg ik de afgelopen jaren kreeg ik nog regelmatig opmerkingen naar m’n hoofd geslingerd. Hoe klein, subtiel of ‘grappig bedoeld’ ook, zo’n opmerkingen kwetsen. Ik droeg hiervoor eigenlijk helemaal geen strakke kleding en ik schaamde mij eigenlijk voor mijzelf als ik op het strand liep met mijn zwembroek. Ik voelde al met al dus helemaal niet lekker in mijn vel.

Vooral in de 2 jaren voordat ik ging afvallen merkte ik echt dat ik te zwaar aan het worden was. Ik merkte aan mijn ademhaling dat ik daar moeite mee had en dat mijn conditie als een speer achteruit ging. Dit was voor mij een groot waarschuwingssignaal om de knop te gaan omzetten. Zo leven kon niet langer meer, ik moest iets aan mijn lichaam gaan doen want mijn gezondheid ging erop achteruit.

Begin december 2017 heb ik dan ook hulp gezocht bij sportdiëtist, in mijn geval was dit Corinne van Acht van Voedingsadviesbureau Food en Wellness. Op het kennismakingsgesprek hebben we een heel goed gesprek gehad waardoor het eigenlijk duidelijk werd waarom ik zoveel at en wat de oorzaak was dat ik te zwaar was.

In mijn geval was dat ik veelal uit verveling ging eten, en dit was dan niet een appel of een klein koekje maar dan werd het gauw al een hele zak chips of een heel pak met koekjes. Ik had dus geen grip op mijzelf met de grootte van de porties. Daarnaast bewoog/sportte ik eigenlijk weinig. Tijdens dit gesprek kwam wel even binnen, je wordt namelijk geconfronteerd met de feiten en dat is nooit fijn.

Tijdens het gesprek hebben we samen een eetschema gemaakt met wat ik op een dag kan eten. Corinne berekende mijn energieverbruik en hetgeen ik nodig had om alle voedingsstoffen binnen te krijgen en af te vallen. Dit was voor mij rond 1800 kcal. Mijn voeding was echt heel gevarieerd en ik kon nog van alles eten. Maar ik ging andere voedingsmiddelen eten zoals meer zuivel en fruit/groente i.p.v. de snoepjes en koekjes. Ik kon nog gewoon normaal avond eten maar dan schepte ik iets minder op dan dat ik hiervoor deed. Wat ik dagelijks at schreef ik allemaal op in een app “De Eetmeter”. Deze heeft mij laten inzien hoe ik at en ben ik bewuster gaan eten. Daarnaast heeft mijn moeder mij ook goed geholpen, ze nam geen snoepjes en koek meer in huis voor mij en kookte gezonder dan voorheen.

Ik ging daarnaast ook nog eens 4x in de week naar de sportschool om lekker in beweging te blijven. Het sporten is voor mij het allerbelangrijkste geweest in het afgelopen jaar. Hierdoor ben ik steeds gelukkiger gaan voelen en dat is natuurlijk waarvoor ik het doe.

Door al deze methodes die er zijn genoemd vlogen de kilo’s in de eerste paar weken eraf. Ik was bijna 10 kilo afgevallen in anderhalve maand door deze methodes te blijven volgen en natuurlijk met de hulp van Corinne bij de consult gesprekken.

Na 2 maanden viel ik steeds iets minder af, ik ging namelijk van bijna 2 kilo in de week naar 1,5 in de week en toen naar 1.0 etc. Dit was wel even een tegenvaller en dat liet ik ook wel merken tijdens de gesprekken met Corinne dat ik hier echt van baalde. Maar zij stelde mij weer gerust, dit was namelijk normaal. Je kan namelijk niet 2 kilo in de week blijven afvallen dat vermindert op den duur en dat gaf mij weer meer motivatie om extra hard te gaan sporten en ervoor te zorgen dat die kilo’s eraf vlogen.

Ik ben eigenlijk tot de dag van vandaag niet gestopt met het leven zoals ik het heb beschreven in mijn blog. Tuurlijk neem ik wel eens een patatje of een chipje en tuurlijk ga ik nog samen lekker stappen met mijn vrienden maar ik let nu gewoon op wat ik eet en hoe ik sport.
Ik heb een doel voor mijzelf gezet en dat is om voor januari 2020 een sixpack te krijgen en daar ga ik dan ook extra hard voor werken om dat voor elkaar te krijgen!

Wat ik met deze blog wil aangeven is dat je niet bang hoeft te zijn om naar een diëtist te stappen of hulp te zoeken bij iemand. Het gaat om je eigen gezondheid en dat is het belangrijkst. En ik kan je garanderen dat dit een van mijn beste beslissingen is geweest om naar Corinne toe te gaan want mede dankzij haar ben ik mij zelfverzekerder gaan voelen en kan ik weer trots zijn op mijzelf!