Ik ben Renee, een vrouw van 58. Ik heb mijn hele leven al in meer of mindere mate last van mijn darmen. Het werd na de zomer zo erg dat ik onderzocht ben door de MDL arts en sinds september 2017 weet dat ik de ziekte van Crohn heb (met daarbij prikkelbare darmen). Eindelijk duidelijkheid. Ik ben meteen daarna op internet gaan zoeken naar voeding… dat is het eerste waar ik aan dacht, ik at altijd wel heel gezond maar wat ik ook naar binnen werkte, ik kreeg buikpijn, krampen, een opgezette buik, en altijd diarree.Ik kon eigenlijk de deur niet meer uit, bang dat… Ik sport regelmatig, ben veel buiten, drink matig alcohol en rook niet (meer). Ik ga/ging nooit de deur uit zonder een extra setje verschoning.

Ik stuitte op internet op het boek van Mirte Kaan, kookboek voor een rustige buik. Het gaat over het FODMAP principe (zie uitleg onder). Dat heb ik meteen aangeschaft en ben daaruit gaan koken. Baat het niet dan schaadt het ook niet. Ondertussen kwam ik in eerste instantie terecht bij een MDL verpleegkundige en MDL arts assistent, die je vertellen wat de ziekte inhoud, dat je begint met een kuur van een paar weken met zware medicatie met hele nare bijwerkingen. Ik schrok daar zo van dat ik heb gevraagd of ik dat wel moest doen maar ik had eigenlijk weinig keus werd er gezegd, het kon allemaal veel heftiger worden als ik niet aan de medicatie zou gaan en dan moest ik ms wel naar t ziekenhuis aan t infuus met nog zwaardere medicijnen. Dat maakte wel indruk en ik ben overstag gegaan. Ik heb ze beide ook gevraagd of voeding er iets mee te maken heeft, maar ik werd min of meer uitgelachen. Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen voor mevrouw.  Ik vertelde over t kookboek, als u denkt dat t helpt mevrouw dan moet u dat maar doen. Hoe kan t dan, vroeg ik me af dat er hier in ons welvaartslandje zoveel mensen met buikklachten bijkomen? De MDL artsen draaien overuren.

Ik wilde toch graag naar een diëtist om te kijken of ik wel goed bezig was, zo ben ik via navraag bij mijn huisarts bij Corinne terechtgekomen. We hadden een uitermate plezierig gesprek en ik voelde me eindelijk begrepen. Ze heeft me veel tips en trucs aan de hand gedaan en vele recepten gestuurd en links… van bananenbrood, zelf granola maken, krachtballetjes, etcetera. Ik voelde me redelijk okay. Maar nu moest ik nog naar de “echte” MDL arts. Ik heb de situatie uitgelegd aan haar en dat ik heel graag van de medicijnen af wilde voor een maand of 3 en dan in combinatie met gezonde voeding kijken wat er gaat gebeuren. Ze vond het gelukkig helemaal prima. Ik ben nu ruim 3 weken zonder medicijnen en het gaat goed. Weinig tot geen buikklachten meer, niet meer opgezwollen, niet meer misselijk, meer energie en geen diarree. Ik heb van de week eindelijk s ontspannen bij een voorstelling in Carré gezeten, geweldig toch?

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het mooi zou zijn als MDL artsen meer gaan samenwerken met diëtistes/voedingsdeskundigen, bundel de krachten en maak samen een plan op maat voor een IBD patient. Het een sluit het ander niet uit.

FODMAP is de Engelse afkorting voor:

Fermenteerbare
Oligosachariden – Fructanen en Galactanen
Disachariden – Lactose
Monosachariden – Fructose
And
Polyolen – suikeralcoholen

Dit zijn stoffen die slecht worden opgenomen in de darmen waardoor ze kunnen zorgen voor darmklachten. De stoffen komen voor in allerlei voedingsmiddelen.