Het nieuwe jaar is in aantocht. Tijd voor bezinning en reflectie.  Ieder jaar weer nemen vele mensen zich voor om meer te gaan te bewegen, de sportscholen  zijn dan vaak overvol.  Iedereen is klaar voor een nieuwe en gezonde start. Fantastisch, vooral als je bedenkt dat bewegen niet alleen goed is voor de conditie maar ook voor de cognitie!

Dat beweging goed is voor de algemene gezondheid is al langer bekend. Uit onderzoek is gebleken dat beweging naast lichamelijke fitheid het functioneren van de hersenen positief beïnvloed. Bij zowel jong als oud zorgt beweging voor verbetering van de ‘executieve functies’ van onze hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie.

De positieve effecten op een rijtje:

  • Beweging zorgt voor afgifte van (neurotrofines) die essentieel zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van de hersencellen. Neurotrofines stimuleren:
    • De aanmaak van nieuwe hersencellen
    • De aanmaak van nieuwe verbindingen tussen de hersencellen, wat nodig is voor een juiste communicatie tussen de hersencellen.
    • De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes de hersenen. Dit zorgt voor verbetering van de bloedvoorziening.
  • Beweging heeft ook een gunstig effect op dopamine. Dopamine speelt een rol bij de communicatie tussen de hersencellen. Door een verstoorde dopamine werking kunnen verschillende hersenaandoeningen ontstaan zoals: Parkinson, depressie, angststoornissen en dementie.  Deze hersenaandoeningen ontstaan doordat bepaalde delen van de hersenen gevoelig zijn voor dopamine (basale ganglia en prefrontale cortex). Wanneer de werking van dopamine verstoord is, worden ongewenste bewegingen niet meer goed onderdrukt door de basale ganglia. Beweging zorgt voor verbeterde werking van dopamine waardoor hersenaandoeningen verminderd of zelfs voorkomen kunnen worden.
  • Door beweging werken de verbindingen tussen de hersengebieden beter. Deze verbindingen en hersendelen worden samen het neurale netwerk genoemd. Dit netwerk heeft een belangrijke rol bij onder andere het geheugen.
  • Slaapproblemen worden verbeterd door meer beweging. Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door afwijkingen in de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Melatonine zorgt vobrain loopbandor een daling van de lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam gaat rusten en herstellen . beweging zorgt voor een goede regulatie in de afscheiding van melatonine waardoor het slaap-waakritme positief wordt beïnvloed. Slaapproblemen komen veel voor bij ouderen door een verminderde afgifte van melatonine, daarom is beweging van belang bij zowel jong als oud.

Tenslotte…
Wetenschappers zijn het erover eens dat dagelijks een half uur aaneengesloten matig intensieve beweging de algehele gezondheid ten goede komt. Met matig intensieve beweging wordt beweging bedoeld waarbij de hartslag omhoog gaat en de ademhaling dieper en sneller wordt. Voorbeelden hiervan zijn stevig doorwandelen en flink doorfietsen. Het is dus niet nodig dagelijks uren in de sportschool te zweten om de hersenen gezond te houden. Wel is het voordelig om naast de dagelijkse matig intensieve beweging ook 2 tot 3 keer per week een uur intensief te bewegen, waarbij zowel cardio- als krachttraining gedaan wordt.

Ga lekker bewegen want het is nooit te laat om te beginnen. De biologische processen waardoor beweging een positieve invloed op de hersenen heeft werkt bij alle leeftijden. Maak bewegen leuk, gevarieerd en gezellig. Ga 2015 fit en vitaal tegemoet!!

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, bel of mail gerust met de diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness, tel 06 50525049 of info@foodandwellness.nl.

Bron:
http://leefstijlcoachwageningen.nl/wp-content/uploads/2012/06/Hersenen-en-bewegen-folder.pdf