Heb je al lange tijd in meer of mindere mate last van buikpijn, gasvorming, diarree of juist verstopping? En heb je er genoeg van dat deze darmproblemen je leven voor een groot deel beheersen? Misschien is het een kleine geruststelling dat je niet de enige bent maar dat zo’n 2 miljoen Nederlanders (10%) dezelfde soort klachten heeft. Het zijn nl. zogenaamde PDS-klachten, Prikkelbare Darm Syndroom (ook wel spastische darm, spastisch colon, Irritable Bowel Syndrome genoemd). Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Stress en voeding kunnen invloed hebben op de klachten. Vanwege onbegrip en maatschappelijke problemen ervaren de patiënten dat PDS van grote invloed is op hun leven. Maar er is positief nieuws want sinds kort is er een nieuwe behandeling waarbij 75% van de PDS-patiënten aanzienlijk minder klachten ervaart.
Symptomen:
Zoals gezegd zijn de belangrijkste symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom: buikpijn, gasvorming, diarree en/of verstopping. Maar daarnaast kunnen ook de volgende symptomen optreden: moeheid, winderigheid, opgeblazen gevoel en/of opgezette buik, slijm bij de ontlasting , misselijkheid en/of maagklachten, slikklachten, een brok in de keel, rugklachten, spierpijn, gewrichtsklachten, problemen met plassen, hoofdpijn, problemen met de menstruatie, pijn bij of na seksuele gemeenschap.
Het is vaak erg lastig er achter te komen waar PDS vandaan komt. Bekende oorzaken van de klachten kunnen zijn: bepaalde voedingsmiddelen, darm- of maaginfecties en stress of een combinatie hiervan. Wanneer je naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijg je al snel de diagnose Prikkelbare Darm. In samenwerking met www.fodmap-dieet.nl kun je nu ook terecht bij de diëtiste van Voedingsadviesbureau Food and Wellness voor een veelbelovende nieuwe behandelingsmethode.
Behandeling:
Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk: kijken of je wel voldoende vezels en ‘gezonde’ voeding eet, zorgen dat je minder stress hebt en medicijnen.
Op de Monash universiteit van Melbourne hebben Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld. Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet) waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven. Uit hun onderzoeken, en inmiddels vele andere, blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.
Wat is een FODMAP arm dieet?
FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen.
In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat onderzoeken doe je door een eliminatie – introductie dieet.
Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd om het FODMAP dieet te gaan volgen, neem dan contact op met Corinne van Acht, diëtiste van Voedingsadviesbureau Food and Wellness. E-mail: info@foodandwellness.nl of tel 06 50525049. Er is ook een Prikkelbaar Darm Syndroom Belangenvereniging, www.pdsb.nl.
Bron: www.fodmap-dieet.nl