leefstijl-veranderen

De coronatijd heeft mensen aan het denken gezet.

Hoe komt het toch dat er zoveel mensen met gezondheidsproblemen op de Intensive Care belanden? Is dit toeval of heeft het toch te maken met een onderliggende problematiek die tijdens deze pandemie – waarbij het immuunsysteem op de proef wordt gesteld – naar boven komt.

En wat als er een tweede coronagolf uitbreekt of een derde? Is het dan wel voldoende om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en te niezen in de elleboog?

Wellicht is het een idee om de balans op te maken hoe het met je gezondheidstoestand is gesteld en te zorgen dat je preventief met je leefstijl aan de slag gaat om de kans te verkleinen dat het virus je in zijn greep krijgt.

Hoe je dat doet? Daarover gaat deze blog.

De feiten:

  • Maar liefst 80 procent van de Corona-patiënten die op de intensive care terechtkomen heeft overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Bij mensen met overgewicht veroorzaken de vetcellen laaggradige ontstekingen. Hierdoor is hun afweersysteem al zo druk bezig met het bestrijden van die ontstekingen, dat het virus gemakkelijker kan toeslaan.
  • Momenteel ligt de focus op het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus, maar je kunt middels een gezonde leefstijl ook zelf genoeg doen om je afweersysteem te ondersteunen.
  • Naast de RIVM regels (handen wassen, elleboog niezen en afstand houden) is zo gezond mogelijk leven echt belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus. Hoe gezonder je leefstijl, hoe meer kans je hebt dat als je Corona krijgt, snel opknapt. Het is zeker geen garantie maar je maakt de kans -dat je ernstig ziek wordt- kleiner.

Wat kun je doen om je weerstand te versterken?

Ongeacht je leeftijd is het belangrijk om slechte gewoonten om te buigen naar goede gewoonten. Doe het stap voor stap. Pak een gewoonte aan en probeer deze gedurende langere tijd vol te houden. Gebleken is dat het wel 60 dagen kan duren voordat een nieuwe gewoonte is aangeleerd.

We onderscheiden 4 onderwerpen:

  1. Gezonde voeding

Qua voeding die ontstekingsremmend is moet je denken aan: veel groenten, 2 stuks fruit, volkoren granen, volkorenbrood, een handje noten, pitten, zaden, vette vis, olijfolie.  Eet zo puur mogelijk, laat bewerkte producten zoveel mogelijk staan.

  1. Voldoende beweging

Probeer dagelijks minimaal 1 uur matig intensief te bewegen bijvoorbeeld een wandeling te maken. Daarnaast een actieve leefstijl waarbij je weinig zit. Het zou mooi zijn als je 2-3 keer per week 1 uur intensief zou kunnen bewegen (150 min/week). Het liefst een combinatie van kracht- en duursport. Liefst 2x per week spierversterkende oefeningen. Zoek een sportmaatje, ga op de fiets naar het werk of maak een lunchwandeling.

  1. Goede nachtrust

Zorg ervoor dat je dagelijks 7-8 uur slaapt in een koele, goed geventileerde kamer. Zorg voor slaaprituelen dus bouw de dag af, zet 2 uur voor het slapen gaan alle beeldschermen uit en drink geen cafeïne of alcohol voor het slapengaan, dim de lichten zodat het slaaphormoon melatonine opgebouwd kan worden.

  1. Voldoende ontspanning: stress verminderen

Ga dagelijks lekker naar buiten de natuur in. Plan je agenda niet te vol. Zet je smartphone wat vaker uit, zoek een ontspannende activiteit of hobby. Mediteer of doe gewoon helemaal niets. Het kan ook helpend zijn bijvoorbeeld om te beginnen met het schrijven van 3 “morningpages” waarbij je volgens het principe van “free writing” alles opschrijft wat in je opkomt. Het maakt je bewust van je gedachten en zorgt ervoor dat je er op een afstand naar kunt kijken wat je bezig houdt en waardoor stress veroorzaakt wordt. Als je bewust wordt van de oorzaak kun je ook zoeken naar manieren om de oorzaak weg te nemen.

Waar begin je met leefstijlverandering?

Probeer niet alles in 1 keer te veranderen maar doe het in kleine stapjes. Begin met goede voeding. Zorg dagelijks voor voldoende groenten bijvoorbeeld. Niet alleen bij de warme maaltijd maar ook rauwkost bij de lunch of tussendoor. Maak regelmatig een pan verse groentesoep. Zorg dat je een planning met doelen maakt hoe je verandering van leefstijl gaat aanpakken.

Hulpmiddel
3 stappen om je gedrag te veranderen:

  1. Welke trigger zou je kunnen aanzetten tot gezond gedrag? Denk hierbij aan de corona-dreiging, bepaalde klachten of lichamelijke ongemakken die je hebt of verontrustende bloedwaardes. Zet deze op papier.
  2. Heb je het vermogen om het gewenste gedrag te vertonen? Ben je in staat om een leefstijlverandering in te passen in je leven? Denk erover na en maak een goede planning.
  3. Ben je gemotiveerd om de gewenste leefstijlverandering te gaan doen? Zo ja, welk cijfer geef je jezelf? Houd continu deze motivatie goed voor ogen en benoem het op het moment dat het lastig voor je is.

Meten is weten!

Er zijn bedrijven die je kunnen helpen om inzicht te geven in jouw gezondheid. Ancora Health is een bedrijf die aan de hand van een uitgebreide gezondheidscheck (waarbij urine, bloed, inspanningstest, vragenlijsten over leefstijl, lichamelijke metingen) je de beschikking geeft over een persoonlijk gezondheidspaspoort waarmee je gezondheid kan worden gemonitord en waarbij je wordt gecoacht. Bezoek de website www.ancora.health. Voor meer info: 06 50525049.

Hulp nodig?

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk maar soms is het echt niet zo eenvoudig om je leefstijl te veranderen omdat er ongezonde gewoonten en patronen zijn ingesleten. Dan kan het nuttig zijn de hulp in te roepen van een professional met ervaring. Bel dan 06 50525049