Wat houdt de Nationale Cholesterol Test in?cholesterol
Vanaf maandag 17 februari start de Nationale Cholesterol Test campagne. Deze test biedt alle Nederlanders met een risico op een verhoogd cholesterol de mogelijkheid om gratis hun cholesterol te laten meten in een Service Apotheek. Een mooie kans, want maar liefst 65% van de mensen tussen de 30-70 jaar heeft een verhoogd cholesterol; één van de risicofactoren voor onder andere hart- en vaatziekten. Vanaf 10 februari worden mensen via reclame op TV, radio, internet en advertenties in kranten en tijdschriften bekend gemaakt met de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een gratis cholesterolmeting bij een Service Apotheek.

Mensen worden uitgenodigd om een risicotest te doen op www.nationalecholesteroltest.nl. Uit de uitslag van de risicotest blijkt of mensen een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Wanneer zij een verhoogd risico hebben komen zij in aanmerking voor een cholesterolmeting. Er zijn drie risiconiveaus te onderscheiden:

  • Geen risico: mensen ontvangen leefstijladviezen om hun cholesterol ook in de komende jaren laag te houden.hamburger
  • Licht verhoogd risico: mensen krijgen de mogelijkheid een afspraak te maken voor een cholesterolmeting bij een Service Apotheek.
  • Sterk verhoogd risico: mensen krijgen het advies contact op te nemen met de huisarts om een plan van aanpak  af te stemmen dat aansluit bij de gezondheidssituatie.

De cholesterolmeting in de apotheek wordt uitgevoerd door een apothekersassistente of een samenwerkende praktijkondersteuner van de huisarts. Met slechts één druppel bloed, verkregen uit een vingerprik, wordt het Totaal Cholesterol, Tryglyceriden en HDL-gehalte gemeten. Op basis daarvan wordt de cholesterolratio en het LDL-gehalte bepaald. Afhankelijk van de uitslag, krijgen mensen een persoonlijk advies over eventuele volgende stappen. Deze adviezen zijn uiteraard geheel conform de algemeen geldende richtlijnen en hebben altijd een verbetering van de algemene gezondheid tot doel.  

Op de website van de campagne wordt achtergrondinformatie gegeven over cholesterol en de risico’s wanneer deze te hoog is. Ook wordt er aangegeven hoe deze te verlagen of laag te houden. Het door de NVD erkende diëtisten netwerk NWDC (Nederlandse Werkgroep Diëtisten Cardiologie) heeft inhoudelijke input geleverd voor deze informatie.  

De Nationale Cholesterol Test wordt gesteund door de Hartstichting, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Becel pro.activ.  

Wat is een hoog cholesterolgehalte? hdl ldl
Cholesterol wordt ook in je lichaam geproduceerd maar heeft een slecht imago. Toch is deze vetachtige stof essentieel om het lichaam goed te laten functioneren. Er zijn twee soorten cholesterol: LDL (het ‘slechte’ cholesterol) en HDL (het ‘goede’ cholesterol). Vaak wordt er ook nog gesproken over triglyceriden. Dit is geen echt cholesterol, maar een andere vetachtige stof in het bloed. Met een bloedonderzoek kan de huisarts het cholesterolgehalte meten. Het cholesterolgehalte is in orde wanneer deze binnen de volgende waarden (de ‘normaalwaarden’) blijft:

Totaal cholesterol Ldl-gehalte Hdl-gehalte Triglyceriden
< 5 mmol/liter < 2,5 mmol/liter 1 of >1 mmol/liter (voor mannen)
1,2 of >1,2 mmol/liter (voor vrouwen)
1,7 of <1,7 mmol/liter

Wat zijn de verschijnselen van een hoog cholesterolgehalte?
Is je cholesterolgehalte te hoog, dan kan cholesterol in de vaatwanden achterblijven waardoor de vaten vernauwen. Hiermee wordt de kans op hart– en vaatziekten vergroot. Voorbeelden van hart- en vaatziekten zijn een beroerte en een hartinfarct.

Hoe speelt voeding, gewicht en leefstijl een rol bij bij een hoog cholesterolgehalte?
Een gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je cholesterolgehalte weer op een gezond niveau komt. Kort gezegd is het bij een hoog cholesterolgehalte belangrijk te minderen met het eten van voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet. Er zijn namelijk twee soorten vet: de ene soort  is goed voor het cholesterolgehalte en de ander juist niet. Een handig ezelsbruggetje is:

Onverzadig vet = OK   Verzadig vet = Verkeerd
Verhoogt het ‘goede’cholesterolgehalte in het bloed.   Verhoogt het ‘slechte’ cholesterolgehalte in het bloed.

 
Daarnaast is het beperken van cholesterolrijke producten, het verhogen van de hoeveelheid vezels in de voeding, te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en last but not least een gezond gewicht bevorderlijk als je het cholesterolgehalte in je bloed wilt verlagen.

Wat kan de diëtist voor je doen?
Een diëtist kan helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Ze kan precies berekenen wat je per dag nodig hebt qua energie maar ook de hoeveelheden voedingsstoffen. Zij kan je uitleggen welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden en wat mogelijke alternatieven zijn. Als je wilt stelt de diëtist een voorbeelddagmenu op dat gezond, haalbaar en toch smaakvol is. Ook kan ze je coachen om je nieuwe eetgewoonten in te passen in je dagelijks leven die je ook op de langere termijn kunt volhouden. Vaak blijkt het goed mogelijk om met de juiste voeding het cholesterolgehalte te verlagen.

Wanneer ga je naar de diëtist?

  • Is je cholesterolgehalte te hoog en wil je weten of je aanpassingen in je voeding kunt doen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen?
  • Wil je meer weten of je voeding teveel of te weinig verzadigde vetten en onverzadigde vetten bevat?
  • Wil je meer informatie over cholesterolrijke producten?
  • Wil je weten of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Neem voor een kennismakingsgesprek, gerust contact op met de diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness, tel. 06 50525049 of mail info@foodandwellness.nl.