Mindfulness betekent ‘leven in aandacht’. Stilstaan tussen de bedrijven door om te ervaren hoe en waarom je dingen doet zoals je ze doet. Accepteren wat er is en met beide benen op de grond staan. Dat geeft rust en ruimte om keuzes te maken die op dat moment het beste voor je zijn. Mindfulnessvaardigheden hebben ook een groot effect in keuzes maken wat betreft voeding en uiteindelijk in het veranderen van je eetpatronen. Eten heeft alles te maken met bewust zijn. Bij mindful eten richt je je volle aandacht op het eten – de smaken, geuren, gedachten en het gevoel in je lichaam tijdens een maaltijd of tussen de maaltijden door.

Mindfulnes

U kunt u waarschijnlijk voorstellen hoe zinvol het is om bij uzelf de redenen te ontdekken wat de patronen en gewoontes rondom eten zijn. Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe vaak u gedachtenloos eet? Was uw bord al wel eens leeg zonder echt geproefd te hebben wat u heeft gegeten? Hoe vaak eet u door terwijl u allang geen honger meer heeft?

En wist u dat er wel 7 verschillende soorten honger zijn?

  1. Maaghonger: de maag ‘knort’, er is een fysieke behoefte aan eten.
  2. Celhonger: u heeft behoefte aan bepaald voedsel of een bepaalde nutriënt bijvoorbeeld zout, vet of chocolade.
  3. Geesthonger: wat vertelt de geest u over dit voedsel, het denken aan eten verhoogt de trek.
  4. Ooghonger: “zien eten doet eten”.
  5. Mondhonger: behoefte aan bepaalde smaken zoals zoet, zout, bitter, zuur. Denk aan augurken tijdens de zwangerschap.
  6. Harthonger: heeft te maken met de sociale aspecten rondom eten bijvoorbeeld met vrienden.
  7. Neushonger: het ruiken van bepaalde geuren, stimuleert u om dat ook te gaan eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan versgebakken broodjes als u langs de bakker loopt.

Alleen maag- en celhonger zijn een prikkel om iets te eten, de andere vormen niet. Je wilt eten, maar je lichaam vraagt er niet echt om. Mindfulness traint je om deze vormen van honger te onderscheiden en te herkennen. Door goed te luisteren naar uw lichaam kunt u er achterkomen wat, wanneer en hoeveel u wilt eten. Uiteindelijk leert u steeds bewuster keuzes te maken wat uw lichaam nodig heeft. Hoe beter u bewust proeft, hoe beter u weet wanneer u genoeg heeft. Des te gemakkelijker zal het zijn om ongewenste eetpatronen los te laten!

Meditatie
Aandachtsmeditatie is één van de belangrijkste oefeningen die je helpt bewuster te eten. Het is onderzocht dat deze vorm van meditatie effectief is om de gedachten en gevoelens van een afstand te bekijken en ze niet allemaal té serieus te nemen. Bijvoorbeeld: “Die pak koekjes moet leeg”. Dit kunt u waarnemen maar u hoeft er nog niet naar te handelen.
In de hersenen worden constant gedachten geproduceerd. Meditatie helpt om deze gedachten op te merken en door de aandacht weer naar het moment te brengen. Ervaar dat dit enkel een gedachte is en dat dit ook weer verdwijnt. Meestal wordt de ademhaling als vast ankerpunt gebruikt om weer in het NU te komen. Uw adem is immers altijd in het moment en is ook ieder moment beschikbaar. Wie daarin geoefend raakt, kan steeds gemakkelijker zijn gedachtenstroom loslaten.
Neurologen hebben met behulp van scans aangetoond dat het brein door meditatie positief verandert. Mensen die regelmatig mediteren kunnen zich beter concentreren en focussen.
Een getraind meditatiebrein komt sneller tot de orde, na iets dat aandacht vraagt of emoties losmaakt.

Mindfulness en haar effect op het eetgedrag
In Amerika vertellen mensen die mindfulnesstrainingen hebben gedaan dat zij gezonder zijn gaan eten. Zij zeggen minder te gaan eten en meer te letten op hun verzadigingsgevoel. Mensen met eetbuien weten zich te matigen.

Bij emotioneel eetgedrag in moeilijke situaties leert Mindfulness u na te gaan hoe u op een andere manier met onrust (of stress) om kunt gaan. Goed zou zijn om te onderzoeken – middels een stappenplan- wat de drijfveren (gedachtenkronkels) omtrent het eten zijn en hoe dit kan worden omgebogen naar andere gedachten en uiteindelijk anders handelen.

Moeilijke situaties kunnen worden benaderd in 3 stappen:

  1. Kan ik door handelen iets oplossen? Zo ja, oplossen! Zo nee? Stap 2:
  2. Kan ik bij de situatie blijven, zonder mij ermee te identificeren? Zo ja, ga de uitdaging aan. Zo nee: stap 3:
  3. Kan ik afleiding vinden waardoor ik de moeilijke tijd kan doorkomen?

Mindfulness kan mensen echt helpen bij moeilijke situaties! Het is voor veel mensen reeds “a way of living” geworden! Neem gerust contact op voor meer informatie.

“Gedachteloosheid bij het nuttigen van een maaltijd bederft het genieten ervan. Eten met aandacht maakt je bewust van wat je eet: de smaak, het geluid (kraken van chips), het mondgevoel (ruw of zacht). Eten met aandacht is het voedsel in je maag voelen en genot ervaren door het te eten.”