Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht?
Overgewicht wil zeggen dat uw kind te zwaar is en te veel lichaamsvet heeft.
Om te weten of uw kind te zwaar is, kunt u kijken of het gewicht past bij de lengte en leeftijd van uw kind. De BMI-meter van het Voedingscentrum rekent dat voor u uit. Een kind dat ouder of langer is, mag meer wegen dan een kind dat nog jong en klein is. Uit onderzoek weten we dat overgewicht slecht kan zijn voor de gezondheid.

Wat zijn de gevolgen?
Een kind dat te zwaar is, heeft soms meer moeite om te bewegen en te sporten, doet minder snel mee aan spelletjes die veel energie kosten omdat ze zich schaamt of gepest wordt. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans dat iemand ook later last houdt van overgewicht. Ook heeft een kind met overgewicht meer kans om later een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) of gewrichtsklachten te krijgen.

Hoe krijgt een kind overgewicht?
Het ene kind wordt sneller dik dan het andere. Erfelijkheid kan een kleine rol spelen maar de belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als uw kind meer eet dan het lichaam nodig heeft, dan worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. Bij ouders met overgewicht is de kans op overgewicht bij de kinderen groter. Ongezonde voedingsgewoontes (veel frisdrank, snacks en snoep) en weinig gelegenheid om te bewegen (veel in de auto, achter de computer of tv) leiden tot overgewicht. Sommige ouders geven hun kind snoep om het te troosten, te belonen of te verwennen. Zo raakt het kind eraan gewend om bij bepaalde spanningen of gevoelens steeds weer te willen snoepen of eten.

Wat kun je doen als je kind te dik is?
Een gezonde leefstijl is voor elk kind erg belangrijk. Het gaat vooral om regelmatige lichaamsbeweging en gezonde eetgewoontes. Het helpt het best als het hele gezin meedoet met de gezonde leefstijl. Als het gewicht van uw kind gelijk blijft heeft u al veel bereikt. Afvallen is meestal niet nodig: omdat uw kind nog groeit gaat het gewicht steeds beter bij de lengte passen. Ouders hebben een belangrijke ondersteunende (voorbeeld)rol bij het aanleren van gezond eetgedrag en duidelijke grenzen stellen.

Wat kan de diëtist voor een kind met overgewicht doen?
De diëtist maakt een voedingsadvies voor uw kind op maat met oog voor persoonlijke voorkeuren, behoeftes (groei) en die voorziet in voldoende energie en voedingsstoffen. Daarnaast kan zij helpen inzichtelijk te maken bij ouders en kind welke en waarom bepaalde momenten lastig zijn en  ondersteunen het eetgedrag van het kind blijvend te veranderen. De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness is kinderdiëtist met veel affiniteit met en ervaring in het begeleiden van kinderen naar een gezond gewicht en verandering van eetgedrag. Bovendien werkt zij graag multi-disciplinair samen met kinderartsen, kinderpsychologen, kinderfysiotherapeuten en kinderyoga-docenten om een blijvende gedragsverandering te bereiken.

Meer informatie:
www.voedingscentrum.nl
www.borstvoeding.nl