Overgewicht bij volwassenen

Wat is overgewicht?
Dat wil zeggen dat u te zwaar bent en te veel lichaamsvet heeft. Uit onderzoek weten we dat overgewicht slecht kan zijn voor de gezondheid.
Om te weten of u te zwaar bent, kunt u kijken of het gewicht past bij de lengte. Een gezonde BMI (Body Mass Index) heeft u tussen 18,5 en 25.  De BMI-meter van het Voedingscentrum rekent dat voor u uit. BMI in combinatie met middelomtrek (buikomvang) geeft inzicht in de lichaamssamenstelling. Vet wordt vaak opgeslagen op de buik of heupen. Teveel buikvet geeft een groter risico op hart- en vaatziekten.

Classificatie van BMI en buikomvang bij volwassenen

Normaal gewicht BMI 18,5-24,9
Overgewicht BMI 25-29,9
Obesitas BMI 30-39,9
Morbide obesitas BMI ≥ 40
Mannen Vrouwen
Normale buikomvang ≤ 94 cm ≤ 80 cm
Vergrote buikomvang 94-102 cm 80-88 cm
Ernstig vergrote buikomvang ≥ 102 cm ≥ 88 cm

Vetpercentage
De waarden voor een gezond vetpercentage zijn gebonden aan leeftijd, geslacht en etniciteit. Onderstaande tabel laat de grenswaarden naar leeftijd en geslacht zien voor de volwassen Westerse bevolking. Globaal kan men zeggen dat boven deze waarden het vetpercentage te hoog is.

Leeftijd Mannen Vrouwen
20-24 10-17 22-29
25-29 11-18 23-30
30-34 12-19 24-31
35-39 13-20 25-32
40-44 14-21 26-33
45-49 15-22 27-34
50-59 17-24 29-36
< 60 19-26 31-38

Er zijn weegschalen die eenvoudig een indicatie van het vetpercentage kunnen geven. Het vetpercentage alleen zegt onvoldoende over de gezondheidsrisico’s bij een bepaalde mate van overgewicht.

Wat zijn de gevolgen?
Als u te zwaar bent heeft u meer kans om diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker te krijgen.

Hoe krijgt je overgewicht?
De ene persoon wordt sneller zwaarder dan de andere. Erfelijkheid, medicatie, en hormonen kunnen een rol spelen maar de belangrijkste oorzaak is meestal te veel eten en te weinig bewegen. Als u meer eet dan het lichaam nodig heeft, dan worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. Ongezonde voedings- en drinkgewoontes in combinatie met te weinig beweging kunnen langzaamaan leiden tot overgewicht. Soms is er sprake van emotioneel eetgedrag en wordt eten gebruikt om te troosten, te belonen of te verwennen. Je bent er aan gewend om bij bepaalde spanningen of gevoelens steeds weer te willen snoepen of eten.

Wat kun je doen als te dik bent?
Om lichaamsvet te verliezen is het belangrijk te zorgen voor een negatieve energiebalans dat betekent meer energie te verbruiken dan u nodig heeft. Daarom is een gezonde leefstijl erg belangrijk. Het gaat vooral om regelmatige (dagelijkse) lichaamsbeweging en gezonde eetgewoontes. Daarnaast is het belangrijk het eetgedrag te veranderen. Vaak weet u wel hoe u gezond zou moeten eten en bewegen maar toch doet u het niet altijd. En waarom niet?

Hoe kan de diëtist u helpen?
De diëtist maakt een voedingsadvies op maat met oog voor persoonlijke voorkeuren, behoeftes en die voorziet in voldoende energie (maar waarmee u wel afvalt) en voedingsstoffen. Daarnaast helpt zij inzichtelijk te maken welke en waarom bepaalde momenten lastig zijn en helpt zij het eetgedrag blijvend te veranderen zodat u weer blij bent uw gewicht en lichaam. Ook geeft zij u tips over keuzes maken in de supermarkt, wat te doen met uit eten gaan en feestjes en heeft zij veel leuke, creatieve ideeën over het bereiden van een lekkere, gemakkelijke gezonde maaltijd. De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness is diëtist met veel affiniteit met c.q. ervaring in het begeleiden van volwassenen naar een gezond gewicht en kan zorgen dat het gewichtsverlies blijvend is. Bovendien werkt zij graag multi-disciplinair samen met artsen, psychologen, mindfulness-trainers, fysio-therapeuten en yoga-docenten om een blijvende gedragsverandering te bereiken.

Meer informatie:
www.voedingscentrum.nl