blog 03042017

Last van ‘zwembandjes’ rond de heupen?
Heb je overgewicht en/of diabetes type 2 en heb je al meerdere malen geprobeerd gewicht te verliezen door energiebeperkt te eten maar werkte dit niet? Dan kan het zijn dat er sprake is van insulineresistentie en kan het helpen minder en andere koolhydraten te eten. Bij insulineresistentie is er sprake van ongevoeligheid van lichaamscellen voor het effect van insuline. Wanneer er een combinatie bestaat van te hoge bloeddruk, bloedvetten (cholesterol, triglyceriden), hyperinsulinisme ( als je lichaam teveel insuline aanmaakt doordat het minder goed reageert op insuline) en schildklierafwijkingen wordt dit ook wel het Metabool Syndroom genoemd. De klacht die het meest op de voorgrond staat bij hyperinsulinisme is overgewicht en een toename van de middelomvang de zogenaamde “zwembandjes” rond de heupen. Wanneer de tailleomvang groter wordt dan 80% van de heupomvang is er grote kans op het aanwezig van hyperinsulinisme.
In zijn algemeenheid kun je zeggen dat onder koolhydraten suikers en zetmeel worden verstaan. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Kies liever voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Deze bevatten meer voedingsstoffen maar ook meer voedingsvezels. Het verbetert bovendien je bloedsuiker!

Meer klachten dan alleen overgewicht
Door het insulineprobleem heb je vaak ook last van andere klachten zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten (kraakbeen wordt aangetast door insulineproblemen), geheugen- en concentratieproblemen, gedragsveranderingen, vocht vasthouden (oedeem), veel plassen, menstruatie- en overgangsklachten, PCO (polycysteus syndroom in de eierstokken), hoge bloeddruk, spierklachten en oogklachten. Bij toenemende insulineresistentie ontstaat er uiteindelijk diabetes type 2.
 
Oorzaken
De oorzaken van de ontregelde glucosestofwisseling zijn (een combinatie van) onevenwichtige voeding, overgewicht, erfelijke aanleg, stress en onvoldoende lichaamsbeweging.
 
Welke behandeling is aan te raden bij insulineresistentie?
De behandeling van insulineresistentie bestaat uit het optimaliseren van het eetpatroon waardoor gewicht verloren wordt, aanvulling van de voeding met vitamines en mineralen, stressmanagement en dagelijks minimaal 30 tot 90 minuten (matig) intensief bewegen.
  1. Optimaliseren eetpatroon doe je door:
    – een goede verdeling van de koolhydraten over de dag;
    – het minderen van koolhydraten tussen 20 en 150 gram per dag;
    – het vermijden van pure suikers zoals suiker uit de suikerpot, suikerrijke voedingsmiddelen zoals frisdrank, vruchtensappen, koek en snoep;
    – vezelrijke voeding te eten: volkoren producten en voldoende groenten (250 gram) en fruit (2 stuks)
    – gebruik van onverzadigde vetten (uit vloeibaar vet, dieethalvarine of dieetmargarine, noten, avocado en vette vis) en het verminderen van het verzadigd vetgebruik (gefrituurde producten, vet vlees en vette vleeswaren, koek en chocolade, roomboter, volvette kaas)
  2. De juiste koolhydraten kiezen
    Om pieken en dalen in de bloedglucosespiegel te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig eet en de koolhydraten goed over de dag verdeelt. Producten met een laag glycemische index geven daarbij een mindere stijging en daling dan producten met een hoge glycemische index. Voorbeelden met een lage glycemische index zijn peulvruchten, haver, rogge, fruit met schil. Een hoge glycemische index hebben b.v. aardappelpuree, maïs, witbrood, suiker en suikerbevattende producten
  3. Gezonde bereidingswijze
    De bereidingsvorm en de combinatie met andere voedingsmiddelen heeft veel invloed op de glycemische index. Pasta al dente heeft een lagere index dan b.v. papgare macaroni. De combinatie van een product met eiwitten (vlees, vis, ei b.v.), onverzadigde vetten (olie, vis, noten) en oplosbare vezels (fruit, peulvruchten, haver) verlaagt de index van het bewuste product.
  4. Goede vetten
    Bij insulineresistentie is er naast een glucosestofwisselingsstoornis ook altijd sprake van een ontregeling van de vethuishouding. Er worden teveel ontstekingsbevorderende prostaglandines (een soort hormonen) aangemaakt die o.a. de bloeddruk laten stijgen, de hormoonhuishouding ontregelen, de bloedstolling bevorderen en vaten, gewrichten en zenuwen beschadigen. Advies is derhalve een voeding te kiezen die rijk is aan omega-3 (vis, lijnzaad, walnoten) en omega-6 vetzuren (noten, zaden, olie) stimuleren de aanmaak van ontstekingsremmende prostaglandines en remmen zo de schade. Bovendien bevorderen omega-3 vetzuren de insulinegevoeligheid van de cellen en verminderen zo de insulineresistentie.
  5. Omega 3 vetten
    Verzadigde vetten (kaas, vet vlees, volle melkproducten, harde pakjes margarine, snacks) en transvetzuren (geharde vetten in koek, gebak, snacks), maar ook cafeïne (koffie, thee, cola, cacao), suiker en alcohol blokkeren de aanmaak van de ontstekingsremmende prostaglandines.Het Nederlandse eetpatroon is relatief rijk aan omega-6 vetzuren (dieetmargarines, zonnebloemolie, sojaolie) en arm aan omega-3 vetzuren (vis, lijnolie). Voor de juiste prostaglandinebalans is het belangrijk de inname van omega-6 vetzuren af te remmen ten gunste van de consumptie van omega-3 en omega-9-rijke producten (vis, lijnolie, olijfolie).
  6. Aanvulling met essentiële voedingsstoffen
    Een onevenwichtige voeding, eetstoornissen, langdurig lijnen, langdurige stress, chronisch gebruik van medicijnen, familiare belasting en infectieziekten ontstaan dikwijls tekorten aan voedingsstoffen, die het ontstaan van insulineresistentie kunnen bevorderen. Daarom is het aanvullen van de voeding met vitamines, mineralen en vetzuren een essentieel onderdeel van de behandeling van Metabool Syndroom.
Tot slot … hoe pas je op een goede manier je voeding aan bij insulineresistentie?
Hoeveel koolhydraten je mag eten als je wilt minderen kan erg verschillen maar hangt nauw samen met de mate van insulineresistentie die je hebt. Bovendien is het belangrijk dat je nog wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je graag weten hoeveel koolhydraten je dagelijks mag eten en hoe je op een verantwoorde manier je koolhydraten beperkt? Raadpleeg hiervoor een professional, een deskundig … de diëtist. Corinne van Acht van Voedingsadviesbureau Food and Wellness heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen met een insuline resistentie/koolhydraatarme voeding.
Bel 06 50525049 of mail info@foodandwellness.nl. 

 

logo

 
Volg mij op:
Volg ons op Twitter!FacebookLinkedInpinterestInstagram