blog 01 9072015

Praktijkverhaal – door een cliënt uit de praktijk van Voedingsadviesbureau Food and Wellness
Bart, 64 jaar, sport dagelijks, heeft diabetes type 2, 1.80 m altijd een gewicht van 73 kg gehad maar sinds hij 1,5 jaar geleden begon met insuline spuiten is hij 10 kg aangekomen. Hij wilde deze 10 kg weer verliezen maar merkte dat het lastig was. Ik heb hem geadviseerd een koolhydraatarme voeding (24 en%) te gebruiken en hem hierin begeleid. Hij  is sindsdien gewicht verloren en heeft zijn medicatie mogen minderen en zijn bloedsuikers zijn nog steeds onder controle. Lees hier zijn enthousiaste verhaal!

“Ik schrok me rot toen de dokter me vertelde dat ik mijzelf, vanwege mijn diabetes type 2, insuline injecties moest gaan geven. Verschrikkelijk. Maar er zijn ergere dingen op de wereld. En zo begon ik zo’n anderhalf jaar geleden iedere ochtend met naald en 16 insuline eenheden. Ik ben 1.80 meter en woog 73 kilo. Een maand geleden woog ik al 83 kilo. En wat ik ook deed (of niet deed) er ging geen kilo van mijn gewicht af. Gemiddelde reacties om mij heen (inclusief de diabetes experts): “Zeur toch niet; 83 kilo is toch prima voor jou !”. Maar dat vond ik niet. Ik had echt het gevoel dat ik de hele dag met volle 10 liter flessen liep te sjouwen.

Op mijn sportclub, Squash & Wellness, dronk ik bij toeval koffie met Corinne van Acht, diëtist. Maar dàt wist ik toen nog niet. Ik vertelde terloops (er lag ’n stukje brownie bij de koffie en die liet ik liggen ) dat ik 10 kg zwaarder was dan ik wenste en zij haalde toen direct van haar kantoortje het boek “Andere gezonde voeding” van diëtist en diabetesverpleegkundige Harriet Verkoelen voor me. Ik mocht het lenen maar heb het daarna direct zelf gekocht. Eindelijk de waarheid. Ik las namelijk dat varkens vroeger met insuline werden ingeënt om ze dikker te maken! Geen kwaad woord over de werking van insuline maar je moet de keerzijde wèl eerlijk belichten.

Vervolgens heb ik een afspraak met Corinne gemaakt omdat zij diëtist is met o.a. specialisatie “diabetes” en zij erg goede resultaten bleek te hebben met koolhydraatarme voeding bij bepaalde cliënten met diabetes.
Tijdens haar  spreekuur heeft Corinne bekeken wat ik precies at per dag en wat ik ongeveer nodig heb, rekening houdend met mijn sport en dagelijkse verdere inspanning. Belangrijkste uitkomst is dat ik beter koolhydraatarm kan eten. Geen bezwaar want mijn wijntje en mijn garnalen kroketjes mocht ik gewoon af en toe nuttigen. Ik hoefde er verder niet veel voor te doen of te laten staan. Het koolhydraatarme brood van de onze warme bakker in Bussum is net zo lekker als “gewoon” volkoren brood. En voor aardappels en pasta hoefde je me toch al niet wakker te maken. Nu, een maand later ben ik 3 kilo afgevallen en injecteer ik 40% minder insuline per dag. En ik voel me al veel beter. Tot grote tevredenheid van de diabetesverpleegkundige is mijn HbA1c ( voor de kenners ) 7.0 mmol/l.
Over 2 maanden laat ik eerlijk weten of ik de 74 kilo ( streefgewicht) heb gehaald!  Maar ik verwacht dat dat zeker gaat lukken”.

Mocht u ook diabetes hebben en bent u geïnspireerd door bovenstaand verhaal, neem dan voor meer info contact op met Corinne van Acht: info@foodandwellness en 06 50525049.