Praktijkverhaal – door een cliënt uit de praktijk van Voedingsadviesbureau Food and Wellness
Behandeling van het Prikkelbaar Darm Syndroom:
Tot voor kort waren er na de diagnose van PDS drie soorten behandelingen mogelijk: kijken of je wel voldoende vezels en ‘gezonde’ voeding eet, zorgen dat je minder stress hebt en medicijnen. Op de Monash universiteit van Melbourne hebben Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld. Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet) waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven. Uit hun onderzoeken, en inmiddels vele andere, blijkt dat bij maar liefst 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen. Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.
Wat is een FODMAP-arm dieet?
FODMAP is een afkorting. Elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen.
In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat onderzoeken doe je door een eliminatie – introductie dieet.
Ervaringen van een cliënte met het FODMAP-dieet:
Wat eraan vooraf ging…
“Even een beetje over de tijd voordat ik bij het FODMAP dieet kwam.
Ik liep een aantal jaren rond met de diagnose prikkelbare darm syndroom en met de mededeling dat ik daar maar mee moest leren leven.
Maar wekelijks (soms zelfs dagelijks) last hebben van vervelende zaken als kramp, misselijkheid en een problematische ontlasting, zijn niet zaken waarmee je wilt leren leven. Ik heb toen zelf geprobeerd uit te zoeken wat mij de problemen gaf. De huisarts vond dat het te maken had met emoties, ikzelf ondervond toch echt wel dat veel klachten hun oorzaak vonden bij wat ik at. Bijvoorbeeld met melkproducten, lactose.
Op eigen houtje ben ik een en ander gaan schrappen uit mijn dieet, wat wel een beetje effect had, maar toch niet helemaal. Toen hoorde ik van het FODMAP dieet, speciaal voor mensen met PDS en vond de diëtiste van Voedingsadviesbureau Food and Wellness (bij mij uit de buurt ) die mij hierbij kon begeleiden. Ik wilde me graag weer goed voelen en zonder buikpijn met de warme kruik naar bed moeten gaan. Mijn tot op dat moment beperkte dieet moest weer aangevuld worden, want ik wilde meer gevarieerd en gezond kunnen eten. Na jaren van zoeken had ik eindelijk wat houvast om met het FODMAP dieet gerichter op zoek te gaan naar de boosdoeners in mijn voeding.”
Eliminatie-fase FODMAPs:
“De eerste ronde leek in het begin lastig. Ik moest veel weglaten van wat ik dagelijks at en moest op zoek naar een manier van lekker en makkelijk eten met wat ik wel mocht.
Maar na een paar weken ging het makkelijker en zeker omdat ik het effect begon te voelen. Geen kramp en ongemakken meer na de lunch, en niet meer met misselijkheid en buikpijn naar bed. De lijsten met verboden en toegestane voedingsmiddelen die ik eerst op de koelkast had hangen kende ik inmiddels uit mijn hoofd. Alleen uit eten bleef een probleem. Maar daarvoor kon ik me instellen voor als klachten weer terugkwamen.”
Herintroductie FODMAP:
“Na bijna 8 weken FODMAP dieet was ik er wel klaar voor om de dingen die ik miste weer te herintroduceren in de tweede fase van het dieet. Ik begon heel enthousiast, maar was al snel teleurgesteld doordat toch veel van de klachten terugkwamen en ik me nou juist net zo goed voelde. Het heeft uiteindelijk toch wel een aantal weken langer geduurd voor ik alles wat ik wilde heb kunnen testen. En het was ook nodig om een aantal rustmomenten in te lassen en even niet de hele tijd bezig zijn met het dieet.”
Het resultaat?
“Ik heb mijn grote boosdoeners kunnen vinden. De GOS, lactose en een aantal fructanen. Die kan ik nu vermijden en dat scheelt een hele hoop, vooral in de ergste klachten. Voor andere zaken weet ik ongeveer wat ik kan verdragen qua hoeveelheid en daar houd ik mij dan ook aan. Het fijnste is dat ik nu weet waardoor ik de klachten heb. Ik voel me beter en ook mijn ontlasting (sorry maar over dat soort zaken praat je nu eenmaal met PDS) die al jaren niet meer goed was is dat nu wel. “
Is het FODMAP-dieet een aanrader?
“Wat ik kan meegeven is dat het een hele klus lijkt om het dieet te volgen, dat is het ook, maar dat het het volhouden wel waard kan zijn. Naast de hulp van de diëtiste van Voedingsadviesbureau Food and Wellness heb ik ook veel gehad aan internet, wel vaak Engelse sites, met recepten en handige tips voor vervanging van producten. En al hield ik al van koken en lekker eten, het is nu nog leuker geworden. Zeker omdat je weet dat je je ook eens goed kan voelen.”
Voor meer info over het FODMAP-dieet…
Ben je door bovenstaand verhaal enthousiast geworden over het FODMAP-dieet, neem dan contact op met Corinne van Acht: info@foodandwellness en 06 50525049.