blog home 11112016

Vanaf september is het duidelijk … Sint is in aantocht. Het Sinterklaas-snoepgoed ligt alweer verleidelijk in de schappen om gekocht te worden. Voor dat de Sint in het land is zitten de eerste ‘Sinterklaaskilo’s’ er vaak al weer aan! Genoeg reden dus om eens stil te staan bij al dat snoepgoed. Lees deze blog voor leuke tips, lekkere recepten en het maken van verstandige keuzes!

Waar komen al die verschillende Sinterklaas lekkernijen eigenlijk vandaan? Moeten we al het snoepgoed laten staan? Gelukkig niet. Dat snoepgoed niet gezond is weten we allemaal wel, maar het hoort er toch een beetje bij. Wij helpen je de gulden middenweg te vinden.

Foto: Truffelkruidnoten (klik hier voor het recept)

Traditie …

De traditie om in december iets lekkers te strooien is al heel oud. Zo hoopten de boeren op een goede oogst, want het strooien staat voor vruchtbaarheid en zaden strooien op de akkers. Ook zou het een teken zijn van vrijgevigheid en bescheidenheid, je kunt  immers ongezien strooien. Ook hebben we ’s winters vaak gewoonweg wat meer trek. Door minder daglicht op de huid vermindert de hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Vitamine D is onder andere betrokken bij de aanmaak van hormonen die een invloed hebben op de eetlust. Het is dus niet zo gek dat veel mensen meer trek hebben als de dagen korter worden.

Pepernoten, schuimpjes …

Het meest bekende snoepgoed zijn misschien wel de pepernoten. Met het begrip ‘pepernoten’ wordt echter vaak kruidnoten bedoeld; harde koekjes van tarwebloem met speculaaskruiden. Deze vind je ook het meest in de winkel. Let goed op het etiket als je kruidnoten koopt, en probeer te kiezen voor minder calorieën! ‘Echte’ pepernoten zijn taaier en groter dan kruidnoten. Er wordt roggemeel en anijs in verwerkt. Van hetzelfde deeg wordt taaitaai gemaakt. Behalve pepernoten en kruidnoten kun je vaak ook schuimpjes in het strooigoed vinden. Dit zijn snoepjes, gemaakt van opgeklopt eiwit of gelatine met suiker. Het grote voordeel van strooigoed is dat je de portiegrootte zelf in de hand hebt. Het is echter ook heel makkelijk om er van door te blijven eten. Let dus goed op dat het bij een handje blijft of koop de kleine portieverpakkingen!

Nog meer verleidingen … speculaas, chocoladeletters, borstplaat, marsepein

Behalve strooigoed kennen we rond Sinterklaas nog meer snoeptradities. Wat dacht je van speculaas? Behalve speculaaskoekjes zijn er ook gevulde varianten en speculaasbrokken. De speculaaskruiden die de koeken hun unieke smaak geven werden door de VOC in Nederland geïntroduceerd. Deze specerijen waren voor de adel een nieuw middel om hun rijkdom mee te tonen, maar naarmate het op grotere schaal werd geïmporteerd werd het beter betaalbaar. ‘Een letter van banket’ is een ander oud gebruik en werd al in 1898 in het liedje ‘6 december’ (beter bekend als ‘O, kom er eens kijken’) vastgelegd. Het gebruik van eetbare letters schijnt uit de 19e eeuw te stammen. In kloosters zouden kinderen als beloning een broodletter krijgen als ze de bijbehorende letter hadden geleerd. Banketstaven en – letters zijn gevuld met spijs en ook nog eens vet, erg calorierijk dus. De bekendste letters rond Sinterklaas zijn toch wel de chocoladeletters. Na het Sinterklaasfeest zitten mensen vaak met een overschot aan de letters. Makkelijk om te veel van te eten dus.Marsepein en borstplaat zijn met het Sinterklaasfeest ook in de winkels te vinden. Het zijn mengsels van suiker met respectievelijk amandelpoeder en room of water. Marsepein wordt vanwege de prijs van amandelen ook , wel met witte bonen gemaakt.

Lekker zelf bakken … en snoep bewust!

Een paar tips:

  • Kies voor afgepaste porties en zet geen volle schaal op tafel.
  • Bak zelf snoepgoed voor Sinterklaas! Gezellig en heerlijk, kijk voor lekkere (maar ook glutenvrije!) recepten eens naar http://wellness.nl/enjoy/homemade-sinterklaas-snoep/
  • Kies ook eens voor een zoete mandarijn vol vitamine C en calorie-arm (2 stuks 32 kcal).
  • Bewaar het eten van het snoepgoed tot 5 december, dan blijft het ook speciaal!
  • Heb je snoepgoed gekregen? Deel het uit! Bijvoorbeeld op Sint-Maarten 11 november!
  • Tenslotte … kies bewust en kijk goed op het etiket wat een verstandige keuze is maar geniet ook! 

blog snoeptabel 30072016

Fijne Sinterklaas!

Bron: Voedingscentrum.nl en NEVO tabel

 Voor meer info, bel of mail 06 50525049 of info@foodandwellness.nl