Sport & Voeding

Voor een optimale sportprestatie bepalen de juiste training, aanleg, motivatie en goede voeding het uiteindelijke resultaat. Sportvoeding is een op maat gemaakt voedingsplan voor het optimaliseren van de voeding bij sporters. Er wordt gekeken naar de verdeling van de hoeveelheid voedingsstoffen in de voeding zoals koolhydraten, eiwitten en vetten maar ook naar vitamines en mineralen. Hoeveel heb je nodig en hoe kun je dat bereiken? Daarbij wordt gekeken naar de timing van de maaltijden, drinken en het gebruik van voedingssupplementen. Het voedingsschema is volledig aangepast aan de behoefte, wens en smaak van de sporter. Goede voeding kan je echt helpen je sportprestaties te verbeteren en gezonder en fitter te worden.

Wat is een goede voeding voor een sporter?
piramide
Vanuit de sportdiëtetiek wordt gewerkt met de sportvoedingspiramide en de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland gebruikt bovenstaande piramide als sportvoedingsvoorlichtingsmodel. Zoals te zien is deze piramide verdeeld in 3 lagen. De eerste laag: de basisvoeding. Sporters die eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding 2015 krijgen over het algemeen voldoende energie én voedingsstoffen binnen om goede sportprestaties te kunnen leveren en het lichaam goed te laten herstellen. Kortom: een goede basisvoeding vormt het fundament voor de sportvoeding. Wanneer de basisvoeding geoptimaliseerd is, kan worden gekeken worden naar de tweede laag, de sport-specifieke voeding. Timing en herstel vormen hierbij de belangrijkste peilers. Hierbij valt te denken aan het gebruik van sportdrank tijdens en herstelvoeding direct na een intensieve inspanning. De bovenste laag van de piramide staat voor sportsupplementen met een prestatie-verhogende werking.

Hoe kan de sportdiëtist helpen sportprestaties te verbeteren?
De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness is een sportdiëtist (lid van de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland) met veel affiniteit met en ervaring in het begeleiden van jonge en volwassen sporters: marathonlopers, rugbyers, zwemmers, hockeyers en nog veel meer. Of je nu je sportprestaties wilt verbeteren, je gewicht of vetpercentage wilt optimaliseren of maagdarmklachten tijdens het sporten wilt verminderen, de diëtist maakt een sportvoedingsadvies op maat rekening houdend met jouw voorkeuren en wensen. Het sportvoedingsadvies is qua energie en voedingsstoffen afgestemd op de soort sport, sportintensiteit, de doelstellingen tijdens trainings- en wedstrijddagen. Ook geeft ze veel praktische adviezen en beantwoordt graag alle vragen over bovengenoemde onderwerpen maar ook bijvoorbeeld over het gebruik van sportdranken,  voedingssupplementen en timing van maaltijden. Vooral voor jeugdige sporters is het naast zware trainingsprogramma’s belangrijk om groei en ontwikkeling goed in de gaten te houden. Een sportvoedingsadvies op maat  door een sportdiëtist is voor deze groep onmisbaar!

Meer informatie: