Stoelgangproblemen

Stoelgangproblemen kunnen variëren van obstipatie (verstopping) tot diarree. Of een combinatie van de twee. De stoelgang kent 7 verschillende types, aangegeven in de Bristol Stool Chart.

Last van verstopping?
Als er minder dan 3 keer per week ontlasting is en de ontlasting ook nog eens hard is, kun je spreken van verstopping (ook wel obstipatie genoemd). Dit kan heel ongemakkelijk zijn en kan lichamelijke klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, buik- en hoofdpijn en moeheid.

De 3-eenheid vocht, vezels en vet vormen de basis voor een goede stoelgang.

  1. Drink je dagelijks 10-12 glazen vocht: dan is je vochtinname goed.
  2. Eet je dagelijks 300 gram groente, 2-4 stuks fruit, volkoren producten, regelmatig peulvruchten en/of aardappelen? Dan zal de vezelinname voldoende zijn (rond 35 gram vezel/dag).
  3. Kies zoveel mogelijk voor gezonde vetten bij een trage stoelgang zoals notenpasta, humus, olijven of pesto, snack met noten en zaden zoals pompoen- en zonnebloempitten, twee keer per week vette vis en besmeer je brood met margarine en gebruik vloeibaar vet of olie bij de warme maaltijd.
bristol

Daarnaast kan een glas lauwwarm water om de dag mee te beginnen, rustig ontbijten, goed kauwen en gebruik van zure melkproducten en voldoende beweging helpen voor een goede stoelgang. Verder kan een teveel aan slechte bacteriën verstopping in de hand werken. Probiotica in de ochtend (bijv. Orthiflor basic van Orthica) helpen de darmflora (het microbioom) te herstellen.

Last van diarree?
Diarree is een versnelde passage van voedsel in de darmen. De ontlasting kan variëren van brijig tot waterdun. Van eenmaal daags tot vaker, met of zonder buikkrampen. Bij diarree verlies je energie en onmisbare voedingsstoffen. Bovendien verstoor je met diarree het bacterie-evenwicht in de darmen.
Vocht is één van de belangrijkste dat als eerste moet worden aangevuld bij diarree zodat uitdroging wordt voorkomen. Drink minimaal 2 liter vocht per dag zoals warm water, kruidenthee, bouillon of gebruik de heetwaterkuur (1 liter heet water 20 minuten laten doorkoken en met gember of citroen gedurende de dag opdrinken). Vermijd te sterk prikkelende dranken en alcohol en sterke koffie maar ook ijskoude en te warme producten. Dit kan een extra belasting voor je spijsvertering zijn. Er kan ook voor een Oral Rehydration Salt gekozen worden om zowel vocht als ook mineralen in de juiste verhouding binnen te krijgen. En ook hier kan Probiotica in de ochtend (bijv. Orthiflor basic van Orthica) helpen de darmflora (het microbioom) te herstellen.

Bovendien is het belangrijk te kiezen voor niet prikkelende (onoplosbare) vezels. Voorbeelden zijn: volkoren graanproducten, peulvruchten, harde pitten en schillen van fruit en groenten, noten en zaden. Oplosbare vezels uit licht verteerbare groenten, fruit en granen zoals havermout, speltbrood en speltpasta, zuurdesembrood, witbrood met toegevoegde oplosbare vezels en gekookte granen zoals zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, amarant zijn goed voor je buik. Er zijn mensen die glutengevoelig zijn (gluten zijn graaneiwitten uit tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut) en zij herstellen sneller van diarree als zij tijdelijk geen gluten nemen. Als koemelk regelmatig klachten geeft, kies bij diarree tijdelijk voor sojamelk en sojayoghurt. Pas ook op voor suiker en zoetigheid, deze kunnen diarreeklachten verergeren. Datzelfde geldt voor prikkelende stoffen zoals uien, prei, knoflook. Als de darmen van slag zijn is het verstandig voorzichtig om te springen met vet. Eet wel voldoende (mager) vlees of vis, dit bevat veel eiwit en zijn bouwstoffen voor een goed herstel van de darmen.

Hoe kan de diëtist bij stoelgangproblemen helpen?
De diëtist van Voedingsadviesbureau Food and Wellness is een diëtist met veel affiniteit met en ervaring in het begeleiden van volwassenen en kinderen met stoelgangproblemen zowel in haar praktijk in Bussum als ook bij het medisch centrum Kinderbuik & Co in Bilthoven (www.kinderbuikenco.nl). Multidisciplinair (MDL-arts, diëtist, yogadocent, psycholoog) wordt gezocht naar de oorzaak van de stoelgangproblemen en daarop de behandeling afgestemd.  Afhankelijk van de oorzaak maakt de diëtist maakt een voedingsadvies op maat met oog voor persoonlijke voorkeuren, behoeftes en die voorziet in voldoende energie, eiwit, voedingsvezel, vocht en voedingsstoffen. Tenslotte heeft zij bij alle verschillende stoelgangproblemen veel leuke, creatieve ideeën over het bereiden van een lekkere, gemakkelijke, gezonde buikvriendelijke maaltijden die goed toepasbaar zijn in een gezin met opgroeiende kinderen.

Meer informatie:

  • Maag Darm Lever Stichting: https://www.mlds.nl/
  • boek “darm EHBO”
  • boek “Kinderbuik”
  • boek “voor een rustige buik”
  • boek “poepdokter”