Het klinkt je misschien wel bekend in de oren… Je hebt het goede voornemen om je leefstijl aan te pakken en hebt met je personal trainer, sportdiëtist of coach een persoonlijk voedings- en fitness plan opgesteld. Je hebt afgesproken om binnen afzienbare tijd bepaalde doelen te bereiken zoals gewicht verliezen, er strakker uitzien of je fitter te voelen. Dit omdat je weet dat het naast de vele gezondheidsvoordelen die het je oplevert het je ook helpt om jezelf beter te voelen. Natuurlijk kun je dit individueel doen maar je kunt verandering van leefstijl ook in een groep of binnen je gezin aanpakken. Heb je dat al eens geprobeerd? Hoe fijn is het om onderdeel te zijn van een groep die elkaar stimuleert, motiveert en helpt als het lastig wordt. Ik zie in mijn praktijk vele mooie voorbeelden van gezinnen die met succes een gezonde leefstijl oppakken en elkaar helpen. Door het samen te doen is de kans dat je een leefstijlverandering vol blijft houden namelijk groter. Het echte “ubuntu” (ik ben omdat wij zijn) gevoel. We are better together. Mooi om dit in gedachten te houden! Laat je inspireren door mijn nieuwe blog.
Hoe werkt dat in de praktijk…?
In mijn praktijk heb ik een paar hele mooie voorbeelden van gezinnen die samen gedragsverandering met succes hebben opgepakt. Ik denk hierbij aan de ouders van het jongetje van 7 jaar oud die de diagnose ADD gekregen had. Het hele gezin ging over op volkoren producten, goede vetten en minder suiker. Na enkele weken was het effect van gezond eten al merkbaar in het gedrag van het jongetje op school maar ook thuis. Hij gaf aan dat hij “veel rustiger in zijn hoofd” was. Het jongetje en zijn ouders waren zichtbaar enthousiast en blij door meer rust in huis en ook de juf ervaarde meer rust in de klas. Een mooi praktijkvoorbeeld is ook het 8 jarige meisje dat overgewicht had en waarbij het hele gezin overging op gezond eten, meer bewegen en minder snoepen. Samen gingen ze enthousiast aan de slag in de keuken met gezonde tussendoortjes maken en schaatsen in het weekend met het hele gezin.
Het meisje had een prachtig resultaat qua gewichtsverlies, was in de tussentijd ook nog flink gegroeid en haar overgewicht was na een half jaar verdwenen. Het mooiste van alles dat het meisje zich gesteund en blij voelde. Ook herinner ik me de jongen van 11 jaar die op hoog niveau rugby speelde, ondergewicht had en erg vermoeid was. Na berekening van energieverbruik maakte ik een mooi sportvoedingsadvies met meer energie, eiwit en koolhydraten op het juiste moment. De ouders spanden zich in om naast de hoofdmaaltijden ook nog lekkere gezonde tussendoortjes te maken zoals bananencake of een verwenbord met blokjes kaas, worst, noten bijvoorbeeld waardoor de jongen in gewicht toenam en daardoor ook beter op het rugbyveld presteerde. Mooie voorbeelden allemaal, maar hoe pak je het aan? Alhoewel per gezin de doelen iets verschillen kan ik je wel 10 tips geven die je kunnen helpen!
10 tips hoe je een leefstijlverandering met het gezin aanpakt:
- Maak als gezin een plan met daarin duidelijke afspraken over eten, roken, alcohol, frisdrank, snoepgedrag, koken, sporten, slapen, screen-time en rustmomenten. Geef alle gezinsleden inspraak in het plan zodat iedereen zich er in kan vinden en zich er goed aan kan houden.
- Inspireer de ander als deze een lastig moment heeft op een positieve manier en wat diegene nodig heeft om zijn gezondheidsdoel te bereiken. Probeer elkaar niet te bekritiseren en vraag om elkaar te helpen als het nodig is.
- Plan de familie-agenda niet overvol en bouw voldoende rustmomenten in. Spreek af dat je op tijd gaat slapen (bijvoorbeeld tussen 22-23 uur ’s avonds). Tijdens de eerste cyclus heb je namelijk 50% van je fysieke herstel door de diepte van je slaap. Zorg voor slaaprituelen, langzaam op- en afbouwen van de dag. Vermoeidheid kan namelijk een trigger zijn om ongezond te gaan eten.
- Probeer minimaal 1 maaltijd per dag samen aan tafel te eten. Eet rustig (doe minimaal 30 minuten over een maaltijd) en maak het gezellig. Zie samen eten als een “quality moment” en geniet van het moment met elkaar. Heb aandacht voor elkaar en maak de afspraak dat tablets of telefoons “not done” zijn aan tafel.
- Ga samen experimenteren en je open stellen voor nieuwe smaken. Kies bijvoorbeeld 1 dag uit waarop je een nieuw recept gaat uitproberen. Zoek leuke recepten op Pinterest of in een nieuw kookboek waaruit je gezonde recepten kunt maken zoals Ottolenghi, Donna Hay kids of Jamie Oliver.
- Als je uit eten gaat met het gezin kies dan voor een restaurant waar gezonde gerechten gekozen kunnen worden.
- Bespreek samen welke gezonde boodschappen er voor de week in huis gehaald gaan worden en maak afspraken over het in huis halen van snoep en koek. Koop eens per week alleen wat je echt lekker vindt en neem het op een afgesproken moment zodat je er ook echt van geniet.
- Ga samen het sporten oppakken. Probeer minder te zitten en dagelijks minimaal 30-60 minuten te bewegen. Maak samen een avondwandeling, ga fietsen of naar de sportschool.
- Hou je van een glas alcohol? Spreek een vast aantal dagen af waarop je wel alcohol mag drinken en stel als regel dat iedere glas alcohol afgewisseld mag worden met 2 glazen water.
- Probeer het hele gezin te betrekken in bepaalde rituelen zoals s ochtends een groene smoothie maken, een lekkere pan groentesoep koken, schaal met rauwkost met dipper op tafel zet
Kortom… Wil je een blijvende leefstijlverandering bereiken? Pak het samen op! Gun jezelf en het gezin wel voldoende tijd. Bereid je goed voor en onthoud dat het niet in één keer perfect hoeft, je mag leren en terugval erbij hoort. Gebruik als motto “opgeven is geen optie, iedere dag wel een nieuwe dag om te beginnen”.
Is het toch nog lastig? Bel dan voor een afspraak in mijn praktijk: 06 50525049. Doen wij het samen!